Biała kiełbasa z rąbanki. Kolejna wariacja na temat białej kiełbasy! Rąbanka jest to po prostu kawał mięsa z dowolnej części wieprza. Przy „produkcji” rąbanki nie dba się o prawidłowy rozbiór wieprza. Jak urąbią takie dostaniesz.  Ja kupiłem część rąbanki od uda. Do produkcji białej kiełbasy użyłem thermomixa. Wyszła wspaniała!

Biała kiełbasa z rąbanki z thermomixa

Biała kiełbasa z rąbanki – składniki

4 kg rąbanki z uda wieprza

1 kg chudego boczku

1 główka czosnku

10 g pieprzu, – 2,5g na kg (na oko)

85 g peklosoli – 17 g na kg mięsa

20 g majeranku/ 4 gna kg

jelita naturalne

 

Biała kiełbasa z rąbanki – produkcja

1. mięso dzielimy na kawałki, oddzielamy tłuste, średnio tłuste i chude.

2. Chude mięso i połowę średnio tłustego przepuszczamy przez szarpak.

3. Tłuste mięso  i  2 połowę średnio tłustego przepuszczamy przez sitko 8 mm!

4. Obieramy czosnek, rozdrabniamy w naczyniu miksującym – 5 s obroty 8.

5. Mięso dzielimy na 5 porcji po 1 kg. Ważne aby każdy 1 kg farszu miał podobny skład.  Tak samo dzielimy przyprawy, sól i czosnek.

6. Mięso (każdy kg z osobna) mieszamy w Thermomiksie – obr. 1 czas 5 minuta.

7. Gdy wymieszamy porcje mięsa, mieszamy je razem ręcznie w misce. Podczas mieszania, dolewamy – 1  lub dwie szklanki wody. Mięso musi puścić klej. Zależy to od rodzaju mięsa. Mieszam aż mięso będzie mocno się kleiło. Dzięki wymieszaniu wstępnemu, mieszanie zajmuje niewiele czasu.

8. Nadziewanie jelit wykonuję za pomocą nadziewarki, czynność tą można wykonać za pomocą maszynki do mielenia mięsa.

 

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress