Biały ser wędzony z czosnkiem poprostu rozpływa się w ustach. Tego nie kupicie w żadnym sklepie. Biały ser wędzony trzeba zrobić samodzielnie, wtedy poznacie jego wyjątkowy smak. Przepis jest banalny.

Biały ser wędzony z czosnkiem składniki

 

  • Biały ser pełnotłusty min. 250 g
  • Czosnek – wedle uznania, ja użyłem 4 sporych ząbków
  • Zalewa – 1 l wody w której jest rozpuszczone  90 g soli kuchennej
  • Gaza – duży kawałek
  • sznurek wędliniarski

 

Przygotowanie białego sera – solenie

Do szczelnie zamykanego pojemnika wkładamy ser i zalewamy mieszaniną wody z solą. Jeżeli mamy więcej sera i okaże się, że zabrakło solanki to rozrabiamy kolejną porcję i dolewamy tak aby przykryło ser, dodajemy czosnek. Odstawiamy szczelnie zamknięty pojemnik na 12 h. Następnego dnia odlewamy ser i zawijamy w uprzednio wywietrzoną gazę, końce sznurujemy.

Wędzenie białego sera może odbywać się z innymi wędzonkami. W moim przypadku były to świąteczne boczki, szynki i kiełbasy. Wędziłem przez godzinę w 50 stopniach, następnie przez 3 godziny w 60 a nawet momentami w 70 stopniach. Niestety, cały ser zniknął przed przybyciem fotografa…

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress