Biały ser wędzony z czosnkiem poprostu rozpływa się w ustach. Tego nie kupicie w żadnym sklepie. Biały ser wędzony trzeba zrobić samodzielnie, wtedy poznacie jego wyjątkowy smak. Przepis jest banalny.
Biały ser wędzony z czosnkiem składniki
- Biały ser pełnotłusty min. 250 g
- Czosnek – wedle uznania, ja użyłem 4 sporych ząbków
- Zalewa – 1 l wody w której jest rozpuszczone 90 g soli kuchennej
- Gaza – duży kawałek
- sznurek wędliniarski
Przygotowanie białego sera – solenie Do szczelnie zamykanego pojemnika wkładamy ser i zalewamy mieszaniną wody z solą. Jeżeli mamy więcej sera i okaże się, że zabrakło solanki to rozrabiamy kolejną porcję i dolewamy tak aby przykryło ser, dodajemy czosnek. Odstawiamy szczelnie zamknięty pojemnik na 12 h. Następnego dnia odlewamy ser i zawijamy w uprzednio wywietrzoną gazę, końce sznurujemy. Wędzenie białego sera może odbywać się z innymi wędzonkami. W moim przypadku były to świąteczne boczki, szynki i kiełbasy. Wędziłem przez godzinę w 50 stopniach, następnie przez 3 godziny w 60 a nawet momentami w 70 stopniach. Niestety, cały ser zniknął przed przybyciem fotografa…
A co z tym czosnkiem, do zalewy?
Tak
samodzielnie wędzona wędlina to świetna sprawa, a wszystkie przepisy bardzo kuszące… Znalazłam niedawno fajną inspirację http://www.kreocen.pl/kreowskaz/2014/maj.html?page=33 i zastanawiam się nad zbudowaniem takiej małej wędzarni w swoim ogrodzie.
Wspaniała wędzarnia, tylko forma instrukcji koszmarna. Zapraszam do podzielenia się doświadczeniami z budowy wędzarni.
na pewno wypróbuje ten przepis, uwielbiam różnego rodzaju sery, świetnie pasują jako zakąski do piwa czy wina. zrobie 1 kawałek wg. twojego przepisu a drugi kawałek zawędzę [przywędze?] trochę dłużej.
Eksperymentuj, to najlepsze co można robić. Ciekawe doznania smakowe to to co mnie nakręca!
ja wykorzystałem ser krajanka półtłusty przepis jak wyżej,,,wyszło wyśmienicie,,,,,4h w 70 stopniach
witam wedziłam ser typu korycinskiego i mi nie wyszedłpierwszy jaki wedzilam wyszedł super a drugi raz klapa zrobił sie jak bułeczki nadmuchane skrzypiacy jak gabka wedzilam od 28 do 50 stopni przy deszczowej pogodzie w wedzarni na suficie była rosa ktora spadala na ser co nie tak robie
Jak mawia mój wuj, wędzenie w złą pogodę nie wychodzi. Może ma to jakiś wpływ. Czy nagrzała Pani wędzarnię przed włożeniem wyrobów?
Wędzarnię trzeba wygrzać przed włożeniem serów, mięs czy kiełbas do niej.
Trzeba usunąć całą wilgoć która się zebrała w wędzarni.
Ja wygrzewam przez około 40-50 minut w temp. około 100stC, a do wędzenia obniżam temp do 50-60stC
Mam wędzarnię elektryczną z blachy kwasówki NIE OCIEPLONĄ !. Nie wygrzewam jej przed wędzeniem. Wędzonki mam suche,bo cała wilgoć skrapla mi się na ściankach i spływa na dół do rynienki z odprowadzeniem na zewnątrz. Gdybym miał ocieplone ścianki to wilgoć by się nie wykraplała tylko zalegała w wędzarni.
Mam też taką elektryczna wędzarnię samoróbkę z blachy kwasówki (konkretnie to bęben po suszarce kondensacyjnej do bielizny, jest trochę większy od bębna pralki)i zauważyłem,że im zimniej na zewnątrz to większe wykraplanie w komorze wilgoci z wędzonek. Wędzonki po prostu lepiej w ten sposób wysychają.Początkowo miałem zamiar ją ocieplić arkuszami z korka. Ale dobrze,że się w porę zorientowałem, że to byłby błąd. Wiadomo fizyka i ten „punkt rosy”, który powoduje, że wykrapla mi wilgoć na ściankach wewnętrznych bębna i dalej ścieka to na dół, i uchodzi z dymem do otworu dymowo-ściekowego na zewnątrz bębna. W lecie przy wyższej temperaturze jest gorzej i wtedy owijam bęben tkaniną którą polewam wodą schładzając w ten sposób ścianki komory wędzarni.W komorze mam regulowany termoobieg. Objętość komory to 90l, a pojemność to 20 pstrągów lub 7-8 kg wędlin.Zużycie zrębków ogranicza się do ilości 2litrów na jeden cykl pracy wędzarki..Wędzę w nastawnych temperaturach od +45 do +95 st.C. W dymogeneratorze spalam też łupiny po orzechach.Po zapakowaniu wędzonek uruchomienie wędzarki zajmuje ok. 2min. Naprawdę wszystko to dobrze działa.Polecam takie wygodne i praktyczne wędzarki.
Moje pytanie jest czy „suszymy” ser przed wędzeniem?
tzn czy pozbywamy się wilgoci?
Jak tak to czy przed włożeniem w gazę czy raczej po owinięciu zostawiamy na kilka godzin tak jak to ma się w przypadku mięsa.
Wędzenie w sobotę.
Dam znać jak wyszło;]
pozdrawiam
Warto suszyć.
Pozdrawiam!
Polecam wędzić ser typu włoskiego zalewa taka sama ale przed wędzeniem obrzucamy ser cukrzycą oraz suszonymi pomidorami wędzenie 30 min na 80 a 1 godzina na110 sprężysty soczysty polecam aha sera nie odstawiam do wyschnięcia,
Miało być cubrzyzyca zielona no i stosuję siatkę na szynki pozdrawiam…..