Dziko rosnący czosnek niedźwiedzi można dziś spotkać przede wszystkim w Europie, na Kaukazie oraz na terenie Turcji, roślina ta znana jest jednak również w innych zakątkach świata. Jego popularność nie jest przy tym nieuzasadniona, czosnek niedźwiedzi charakteryzuje się bowiem właściwościami prozdrowotnymi oraz tym, że posiada liczne zastosowania w sztuce kulinarnej.
Pojedynczo rosnąca kępami roślina osiąga wysokość około trzydziestu centymetrów. Kwitnie od kwietnia do maja, jej skupiska można łatwo rozpoznać nawet nie będąc botanikiem, wydziela bowiem charakterystyczny czosnkowy zapach. W skupiskach dzikich od 2004 roku znajduje się pod częściową ochroną, co ma na celu zapobieżenie jej zanikaniu, nie powinno to jednak niepokoić amatorów czosnku niedźwiedziego, może być on bowiem uprawiany, a osiągnięcie satysfakcjonującej jego ilości nie jest trudnym zadaniem.
Sama obecność czosnku niedźwiedziego w kuchniach świata nie jest nowością, roślina jest bowiem chętnie wykorzystywana przez kucharzy już od stuleci. Swoją popularność zawdzięcza między innymi temu, że pojawia się relatywnie szybko, pierwsze egzemplarze można bowiem spotkać już w marcu, gdy zima nie pozwala o sobie zapomnieć.

Popularność i właściwości czosnku niedźwiedziego

Gdyby jednak o popularności czosnku niedźwiedziego decydowało wyłącznie to, że był on dostępny wówczas, gdy o innych warzywach nie można było jeszcze marzyć, z pewnością nie byłaby ona tak duża, jak ma to miejsce obecnie. Kluczem do sukcesu tej rośliny okazało się więc to, że jest ona prawdziwą bombą witaminową. Po długiej zimie ludzkie organizmy zawsze były wymęczone, czosnek zaś nie tylko przyspieszał ich regenerację, ale również przyczyniał się do tego, że spożywające go osoby mogły poradzić sobie z aktualnymi infekcjami. Co więcej, skład czosnku niedźwiedziego (pamiętajmy, że mamy na myśli przede wszystkim warzywo, któremu pozwala się rosnąć naturalnie, nie przyspieszając wzrostu nawozami sztucznymi) umożliwia również szybkie odtrucie organizmu i uwolnienie z niego metali ciężkich. Wydaje się więc, że mamy do czynienia z rozwiązaniem zasługującym na szczególne zainteresowanie właśnie na początku dwudziestego pierwszego wieku, gdy przebywamy w coraz bardziej zanieczyszczonym otoczeniu.
Nie jest to jedyny argument przemawiający za tym, aby czosnek niedźwiedzi obficie wykorzystywać w kuchni. Już od stuleci roślina ta używana jest także do eliminowania z ludzkiego organizmu pasożytów, zwraca się przy tym uwagę na to, że pomaga zarówno w problemach z oskrzelami, jak i w chorobach górnych dróg oddechowych. W składzie chemicznym czosnku niedźwiedziego zwracają na siebie uwagę przede wszystkim selen, a także witaminy A, C oraz E, warto przy tym zauważyć, że tych ostatnich bywa nawet dwadzieścia razy więcej niż w klasycznym czosnku hodowlanym.

Stosowanie czosnku niedźwiedziego

Stosowanie czosnku niedźwiedziego zalecane jest również pacjentom zmagającym się z chorobami układu pokarmowego, rośliną tą nie powinni gardzić przy tym również palacze. Czosnek oczyszcza ich organizm, a jednocześnie rozrzedza krew i przyczynia się do tego, że spada stężenie obecnego w niej cholesterolu, pomaga więc palaczom w walce z chorobami serca, które stanowią w ich przypadku szczególnie duże zagrożenie. Jest też jedną z tych roślin, które zaleca się stosować w profilaktyce antynowotworowej.
Jak go stosować? Tu wiele zależy od inwencji kucharza. Młode liście czosnku z pewnością sprawdzą się jako dodatek do sałatek, ucierane sprawdzają się zaś jako dodatek do potraw mięsnych, pizzy albo sosu do makaronu. Czosnek można również suszyć, pasteryzować i kisić, dzięki czemu możliwe staje się cieszenie się jego właściwościami przez cały rok.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress