Wyroby z szynkowara są wolne od chemii, wypełniaczy i innych wynalazków. Dotychczas nie wychodziły mi wyroby z szynkowara. Zniechęcony kilkoma próbami, odpuściłem sobie zabawę z szynkowarem. Jednak lektura kilku etykietek w sklepie sprawiła, że zakupiłem doskonały szynkowar Tescoma i zaczynam kolejne próby. O dziwo pierwszy wyrób z nowego szynkowara wyszedł super.  Mimo, że szynkowar był zaopatrzony w książeczkę, postanowiłem lekko zmodyfikować przepis. Będąc na wakacjach zakupiłem kilogram polskiego majeranku z Wielkopolski. Jego aromat jest tak intensywny, że nie mogłem się oprzeć. Dodaję go do wielu potraw.

Skład szynki wieprzowej z szynkowara z majerankiem

mięso i przyparawy

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego na gulasz
  • Ząbek czosnku
  • 8 g soli kuchennej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 2 g cukru
  • 100 ml wody

Przydatny sprzęt

thermomix

  • Młynek lub inne urządzenie do rozdrobnienia przypraw, ja użyłem Thermomixa
  • Maszynka do mięsa – ja również użyłem Thermomixa
  • Szynkowar

 

 

Wykonanie szynki wieprzowej

miksowanie mięsa thermomixPieprz, czosnek, sól, cukier wsypuję do Thermomixa i dokładnie rozdrabniam – obroty 8 przez 2 minuty.  Po tej czynności przesypuję przyprawy do suchego pojemnika.

2/3 mięsa wieprzowego rozdrabniam w Thermomixie co odpowiada zmieleniu mięsa na drobnych oczkach. Dodaję pokrojone w kostki 2×2 cm, do zmielonego mięsa. Dodaję miks z przypraw i czosnku, wsypuję majeranek i powoli mieszam, stopniowo dodając wody. Mieszanie w Thermomixie – 10 minut, obroty 2.

 

szynka w szynkowarze tescomaPo uzyskaniu jednolitej masy i napełniam szynkowar i odstawiam do lodówki na 24h.

 

 

parzenie szynki w szynkowarzePo dobie schładzania, parzę szynkę przez około 2 godziny w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Ważne aby utrzymywać temperaturę w przedziale 80-75 stopni. Po wyznaczonym czasie, wyciągamy zestaw i schładzamy go. Ja odstawiam całosć do lodówki i dopiero po paru godzinach wyciągam mięso. Szynkowar Tescoma ma taką budowę, że mięso zespaja się z tłokiem co ułatwia wyjęcie mięsa.

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress