Kolejna wariacja parówkowa. Wykonałem dwa rodzaje parówek. Jedne pikantne z papryką wędzoną, drugie z aromatyczną przyprawą kurczakową mojego autorstwa. Posłużyłem się Thermomixem i nadziewarką Mira oraz maszynką Zelmer.

Połowa mięsa poszła na:

Parówki z papryką na ostro

  • 0,35 kg piersi z kurczaka     parówki drobiowo wieprzowe
  • 0,35 kg mięsa wieprzowego – schab
  • 0,4 kg filetów z ud kurczaka
  • 10 dkg słoniny
  • 2 szklanki mleka
  • 20 gramów peklosoli
  • łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 12 dkg lodu
  • osłonka do parówek

Druga połowa poszła na:

Parówki z przyprawą do kurczaka parówki drobiowo wieprzowe przepis

  • 0,35 kg piersi z kurczaka
  • 0,35 kg mięsa wieprzowego – schab
  • 0,4 kg filetów z ud kurczaka
  • 10 dkg słoniny
  • 2 szklanki mleka
  • 20 gramów peklosoli
  • 20 gramów aromatycznej przyprawy do kurczaka Jana
  • osłonka do parówek

Aromatyczna przyprawa do kurczaka Jana

Skład:

2 łyżeczki soli morskiej grubo-ziarnistej

2 łyżeczki curry mielonego

2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

2 łyżeczki czosnku granulowanego

1 łyżeczka majeranku suszonego

1 łyżeczka cukru krysztłu

1 łyżeczka pieprzu Cayenne

1 łyżeczka kolendry- ziarno

1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej

1/2 łyżeczki imbiru mielonego

1/2 łyżeczki ziela ang-ziarno

6 sztuk gożdzików

Przygotowanie przyprawy do kurczaka

Wszystkie składniki dokładnie zmielić np w młynku. Za pomocą Thermomixa zrobicie to w 30 sekund, obroty 10.

Sposób wykonania parówek – dla dwóch przepisów wspólny

Mięso i mleko schłodziłem w zamrażalniku – ok godziny.thermomix

Przyprawy zmieszać dokładnie z solą i mlekiem.

Zmieliłem mięso, jeżeli nie macie kutra – Thermomixa można je przepuścić 2 razy przez maszynkę.

Mięso podzieliłem na 2 cześci.

Mieszanie (kutrowanie) w przypadku Thermomixa trwało po 10 minut na porcję. Ważne aby nie przegrzać miksowanej masy. Temperatura musi wynieść maksymalnie 8 stopni.mieszanie masy mięsnej w thermomix

Nadziewanie osłonek parówkowych za pomocą nadziewarki pionowej Mira. Osoby nie posiadające nadziewarki mogą zapakować masę w folię celulozową i związać końce każdego batona.

Parówki po nadzianiu można uwędzić, wędzenie w temp 60 – 70 stopni. Wędzić parówki aż uzyskają pożądaną barwę.

Parzenie parówek, nie wędzone lub wędzone sparzyć przez 10 minut w lekko mrugającej wodzie!

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress