Wędzone produkty są niezwykle smaczne – wielu ludzi je wprost uwielbia! Wiadomo jednak doskonale, że produkty sprzedawane w hipermarketach nie zawsze są zdrowe – a wszystko przez dodatki czy wzmacniacze smaku, jakimi się je faszeruje. Dlatego też część osób decyduje się na zakup własnej wędzarni, by samodzielnie przygotowywać przeróżne, wędzone smakołyki.

Teraz to jeszcze prostsze, niż ktokolwiek myśli – znakomitym wsparciem służy, działająca wręcz automatycznie, elektryczna wędzarnia od firmy Borniak, model UW-150 EXPERT. Maszyna nadaje się także do małych gastronomii – klienci bardzo chętnie korzystają z możliwości zakupu prywatnych wyrobów, na przykład wędzonych ryb. Czemu sprzęt ten jest tak wyjątkowy i czym się wyróżnia?

Zalety elektrycznej wędzarni Borniak UW-150:

regulacja dymu1. Możliwość regulacji ilości i gęstości dymu wędzarniczego – wszystko za sprawą specjalnego, unikalnego generatora, który rozpoczyna wytwarzanie dymu po naciśnięciu guzika, a jego ilość oraz gęstość może być dowolnie regulowana dzięki szybrowi zainstalowanemu w kominku.

 

 

regulacja temperatury2. Możliwość regulacji temperatury w komorze wędzarniczej – dzięki termostatowi, który samodzielnie ustawisz, temperatura w komorze wędzarniczej będzie taka, jakiej wymaga dany przepis. Mimo stałej pracy, wędzarnia będzie w odpowiednich momentach wyłączać się i włączać, ażeby utrzymać ją na właściwym poziomie.

 

 

generaqtor dymu3. Samoczynne spalanie drewna – to ten proces jest najważniejszy w całej produkcji, a w najnowszej wędzarni nie musisz się już niczym kłopotać. Drewno z zasobnika jest transportowane na grzałkę, a tam następuje jego spalanie. Nie musisz się zmagać z płomieniem i starać się go kontrolować – tlące się zrębki wytwarzają wędzarniczy dym.

4. Dostosowanie mocy do pory roku – w zimie wędzenie jest trudniejsze, niż w trakcie upalnego lata. UW-150 EXPERT został więc tak zaprojektowany, by umożliwiać wędzenie z pełną mocą w czasie zimy, albo wówczas, gdy masz dużo produktów do uwędzenia. Posiada przełącznik mocy – I – 700 W oraz II – 1400 W.

 

 

5. Odporność na warunki atmosferyczne – wszystko dzięki wykonaniu z blachy alucynk, podnoszącej znacznie odporność całej wędzarni.

6. Posiada atest kontaktu z żywnością – maszyna jest w 100% bezpieczna dla pożywienia, ponieważ jej środek wykonany został z blachy nierdzewnej, posiadającej odpowiednie atesty. Poza tym wędzone produkty będą zawierały jedynie 0,5 ug/kg benzo[a]pirenu, co mieści się w obowiązujących normach (które są znacznie wyższe – nawet 2 ug/kg).

Co zyskujesz kupując wędzarnię UW-150 EXPERT?

logo borniakWędzarnia Borniak UW-150  jest bardzo praktyczna i wygodna w użytkowaniu. Producent dołożył wszelkich starań, żeby każdy – nawet osoba, która kupuje podobny sprzęt po raz pierwszy i nigdy nie miała z niczym takim do czynienia – mógł się łatwo odnaleźć i komfortowo użytkować wędzarnię. Złożona jest z szafy wędzarniczej SW-150, generatora dymu GD-01, worka zrębków wędzarniczych a także 3 poprzeczek do zawieszania.

Pozostałe produkty dostępne w różnych modelach lub do zakupienia osobno.
– Osuszacz
– półki
– Termometr elektroniczny TFA 14.1504
– Pokrowiec
– Przystawka do zimnego wędzenia
–  haki S
–  haki podwójnych
–  haki S asymetrycznych
–  haki do ryb

Zalety wędzarni Borniak UW 150

wyroby w wedzarni borniak– Zdrowie: Brak płomienia oraz odpowiednia temperatura spalania drewna sprawiają, że wędzone produkty są smaczne i i uwędzone w czystym dymie! Skapujące tłuszcze i soki, spływające z wędzonych rzeczy,

nie trafiają do elementów grzejnych, ani też do spalanych zrębów. Wszystko dzięki specjalnej misie z otworami daszkowymi o odpowiednich kształtach. Pozwala to zachować sprzęt w czystości i czyni go bardziej higienicznym.

– Oszczędność: Komora zabezpieczona jest pianką poliuretanową, nałożoną metodą wtrysku. Wszystko zostało tak dopracowane, by stanowić świetną izolację, z możliwie jak najmniejszą ilością mostków termicznych. Dzięki temu zapewnia większą oszczędność energii. Tym bardziej, że wędzenie jest bardzo wydajne – pojemność komory to 150 litrów, a haki pozwalają na wędzenie produktów jednocześnie na 6 półkach. Maksymalna moc wędzarni wynosi tylko 0.6 kW, a jeden zasyp generatora pozwala na 8 godzin wędzenia. Jaki to koszt? Zaledwie 30 groszy za godzinę!

– Wygodę: Wystarczy opanować kilka przycisków i umieszczanie zrębek wędzarniczych (czyli wkładu) w odpowiednim miejscu. Wszystko inne dzieje się samo, a sprzęt posiada dodatkowe ułatwienia, zapewniające jeszcze większy komfort użytkowania – na przykład uszczelkę i magnetyczne zamknięcie komory.

-Oszczędność czasu: Rozpalenie wędzarni, pilnowanie procesów, regulowanie temperatury nie wymagają dodatkowej atencji jak ma to miejsce przy tradycyjnych rozwiązaniach.

 

Wnętrze komory wędzarni Borniak UW-150

Działanie wędzarni Borniak UW 150

 

Efekty wędzenia Borniaku UW 150 – opinia, test, czy warto?

borniak uw 150Co skłoniło mnie do zakupu wędzarni Borniak? Wymienię w kilku punktach:

  • polski produkt, produkcja odbywa się w kraju!
  • dostępność części zamiennych.
  • brak czasu na wędzenie w tradycyjnej wędzarni (zbyt dużo czasu poświęcałem na pilnowanie jej, niestety praca i itp. ograniczają mi wolny czas).
  • mobilność, z łatwością przewożę ją na tylnej kanapie miejskiego samochodu.
  • ciekawym rozwiązaniem jest możliwość suszenia przed wędzeniem, dokonuje się tego montując w miejsce generatora.
  • możliwość wędzenia na zimno.

Zdecydowałem się na model UW 150 ze względu na jego wielkość. Ta wersja jest dla mnie optymalna. Posiada pojemność komory 150 litrów co mi w zupełności wystarczy.

Wady – cena ponad 2000 zł. Ja jednak nie żałuję!

Efekty wędzenia w Borniaku, widać na poniższych zdjęciach. Jak widać test wędzarnia przeszła wzorowo. Pozytywne opinie o wędzarni Borniak są jak najbardziej prawdziwe!

Wszystkie wyroby wyszły doskonale. Równomiernie uwędzone, aromatyczne…

Podsumowując, polecam szczerze wędzarnię Borniak. To naprawdę użyteczne i solidnie wykonane urządzenie zasługujące na swoją dobrą opinię!

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress