Nowy nabytek – Garnek Rzymski!

Pewnego razu, mój młodszy syn zrobił „porządek” wśród naszych kuchennych sprzętów. W trakcie akcji, poległo moje ulubione golonkowe naczynie żaroodporne. No cóż prawo wieku, 2 latek musi coś zbroić. Szukałem czegoś co będzie kształtem przypominało dawne naczynie. Przypadkowo trafiłem gdzieś w sieci na opis Garnka Rzymskiego. Zaciekawił mnie ten temat.
Czym jest garnek rzymski?
To zwykłe naczynie wykonane z (pomarańczowej) ceramiki nie szkliwionej. Pierwszym moim skojarzeniem była doniczka.
Garnek Rzymski składa się z 2 części, tak jak naczynie żaroodporne.
Do czego służy Garnek Rzymski?
Garnek Rzymski, w którym pieczenie odbywa się w atmosferze pary wodnej bez dodatku tłuszczu.

Garnek Rzymski – pieczenie w atmosferze pary wodnej?

Ceramika, z której jest wykonany  Garnek Rzymski nasyca się wodą, która uwalnia się pod wpływem podgrzewania.
Podczas pieczenia wzrasta ciśnienie w porach naczynia, woda uwalnia się stopniowo z porów w postaci pary wodnej.
Takie zjawisko umożliwia pieczenie w atmosferze pary wodnej.

Jak Garnek Rzymski nasyca się wodą?

Garnek Rzymski posiada cześć porów otwartych, które nasiąkają wodą. Powstaje efekt kapilarny, czyli pory „zasysają” wodę.

Co można robić w garnku?

Odpowiedź jest prosta, dosłownie wszystko co da się upiec. Oczywiście przetestowałem go na golonkach. Moim zdaniem niema lepszego naczynia do pieczenia golonek. Golonki wychodzą soczyste i niezwykle delikatne, wszystkie partie mięsa, ścięgien są po prostu doskonałe. Dzięki synowi znalazłem idealne naczynie ;).

Co oprócz golonek?

Niewątpliwym atutem Garnka Rzymskiego  jest możliwość pieczenia pysznego chleba. Chleb z tego garnka jest równie udany jak golonki. Jedynie należy nauczyć się go piec. Pierwszy chleb wyszedł smaczny, lecz trudno odchodził od garnka. Następnym razem wysmarowałem garnek masłem i wysypałem dokładnie otrębami. Chlebek wyszedł super.
Kolejną pozycją przetestowaną w Garnku Rzymskim były ziemniaki! Garnek moczyłem w wodzie przez 15 minut, po tym czasie był gotów do pieczenia ziemniaków. Ziemniaki zostały dokładnie umyte – nieobierane. Każdy naciąłem,  delikatnie posmarowałem masłem. Piekłem je przez godzinę. Wyszły również udanie jak inne pozycje. Przypominały w smaku ziemniaki z ogniska.

Mój wybór Garnek Rzymski  Biowin

Zdecydowałem się na zakup Garnka Rzymskiego firmy Biowin. Spowodowane było to dostępnością w pobliskim sklepie. Cena około 70 zł za 4litrowy garnek. W zestawie z garnkiem jest instrukcja obsługi oraz przepis na chleb.

Moja opinia
Garnek Rzymski  Biowin jest naprawdę wart uwagi i pieniędzy. Wielkość, którą posiadam raczej nie pomieści całego kruczka, ale na 4 osobową rodzinę wystarczy.
Moje uwagi
Niestety ale garnek, który posiadam uległ uszkodzeniu z nieznanych mi przyczyn… Po upieczeniu golonki, na powierzchni garnka pojawiło się pęknięcie w połowie szerokości. Będę próbował skontaktować się z firmą Biowin i spróbuję dokupić pokrywę. Mam nadzieję, że Biowin jest solidną firmą i załatwienie takiej błahostki nie jest problemem.

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress