Kiełbasa Lisiecka uznawana przeze mnie za „luksusową” kiełbasę zawsze mnie intrygowała. Pięć lat temu kupowałem ją w pewnym sklepie z wysokiej jakości wędlinami. Wtedy kosztowała około 35 zł za kilogram, gdzie surowa szynka kosztowała niecałe 10 zł za kilogram. Po dłuższych przymiarkach postanowiłem zabrać się i wykonać własną kiełbasę Lisiecką. 

Składniki kiełbasy Lisieckiej

Do wykonania kiełbasy Lisieckiej potrzebne są:

  • 2 kg schabu
  • 0,5 kg łopatki
  • peklosól 17g na kg mięsa
  • cukier 1g na kg mięsa
  • pieprz 1g na kg mięsa
  • gałka muszkatołowa 0,5g na kg mięsa
  • kminek 0,5g na kg mięsa
  • jelita wołowe 40 – 45 mm po napełnieniu około 2 metry
  • przędza wędliniarska

Do tego potrzeba zaopatrzyć się w maszynkę do mielenia mięsa, w moim przypadku jest to Alfa 10 – wspaniała maszynka polskiej produkcji.

Przygotowanie kiełbasy Lisieckiej

Mięso kroimy w  sporą kostkę i mieszamy bardzo dokładnie z solą. Dodaję peklosól stopniowo, podczas mieszania. Peklujemy mięso przez 48 godzin w lodówce.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Secured By miniOrange