Kiełbasa słoikowa z szynki i golonki soczysta aromatyczna wędlina, bardzo łatwa w przygotowaniu. Taka jest kiełbasa słoikowa z szynki i golonki. Myślę, że amatorom domwych wędlin ten pomysł także przypadnie do gustu i wielu z Was samodzielnie go wykona, jako idealny dodatek do kanapek. Musimy w to włożyć odrobinę naszej pracy, jednak efekt, a przede wszystkim smak będzie wart tego wysiłku.
Skład wędliny słoikowej z szynki i golonki
- 2kg szynki wieprzowej
- 1 kg golonki
- 15 g/1 kg mięsa soli peklowej
- 2-3 ząbki czosnku
- 1- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 2 – 3 łyżeczki majeranku
- 1,5 szklanki wody
- Słoiczki , wieczka – w tym przypadku 7 sztuk 0,5 l.
Wykonanie słoikowej z szynki i golonki
Mięso z szynki oraz golonkę oczyszczamy z włókien, błon i ścięgien. Sortujemy na dwie grupy.
Pierwsza grupa to czyste mięso, które kroimy w kostkę wielkości 2-3 cm. Resztę skrawków mielimy na drobnych oczkach.
Dodajemy przyprawy, sól peklującą, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wodę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Powstałą mieszankę możemy odstawić na dobę do lodówki, jednak ja w tym przypadku od razu nakładam do słoików. Można nakładać „ ręcznie” lub za pomocą maszynki. Trzeba jednak pamiętać o tym, a
by mięso było bardzo starannie ubite w słoiczku, zostawiając od góry 2-3 cm wolnego miejsca.
Teraz tylko pozostaje nam zakręcić słoiczki. Ułożyć w garnku, pamiętając żeby położyć ściereczkę na dno garnka, zalać wodą. Gotujemy na małym ogniu 2,5 -3 godz. od momentu zagotowania się wody. Wystudzone słoiki przekładamy do lodówki, w której możemy przechowywać naszą kiełbasę słoikową nawet kilka miesięcy. Chociaż nie sądzę, aby tak długo wytrzymała.