Kiełbasa słoikowa z szynki i golonki soczysta aromatyczna wędlina, bardzo łatwa w przygotowaniu. Taka jest kiełbasa słoikowa z szynki i golonki.  Myślę, że amatorom domwych wędlin ten pomysł także przypadnie do gustu i wielu z Was samodzielnie go wykona, jako idealny dodatek do kanapek. Musimy w to włożyć odrobinę naszej pracy, jednak efekt, a przede wszystkim smak będzie wart tego wysiłku.

Skład wędliny słoikowej z szynki i golonki

  • 2kg szynki wieprzowej
  • 1 kg golonki
  • 15 g/1 kg mięsa soli peklowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1- 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 – 3 łyżeczki majeranku
  • 1,5 szklanki wody
  • Słoiczki , wieczka – w tym przypadku 7 sztuk 0,5 l.

Wykonanie słoikowej z szynki i golonki

 

 

pokrojone mięso z golonki i szynkiMięso z szynki oraz golonkę oczyszczamy z włókien, błon i ścięgien. Sortujemy na dwie grupy.

 

 

 

Pierwsza grupa to czyste mięso, które kroimy w kostkę wielkości 2-3 cm. Resztę skrawków mielimy na drobnych oczkach.

przyprawione mięso z golonki i szynki

Dodajemy przyprawy, sól peklującą, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wodę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.  Powstałą mieszankę możemy odstawić na dobę do lodówki, jednak ja w tym przypadku od razu nakładam do słoików. Można nakładać „ ręcznie” lub za pomocą maszynki. Trzeba jednak pamiętać o tym, a

 

 

by mięso było bardzo starannie ubite w słoiczku, zostawiając od góry 2-3 cm wolnego miejsca.

pasteryzacja słoików z miesem

 

Teraz tylko pozostaje nam zakręcić słoiczki. Ułożyć w garnku, pamiętając żeby położyć ściereczkę na dno garnka, zalać wodą. Gotujemy na małym ogniu 2,5 -3 godz. od momentu zagotowania się wody. Wystudzone słoiki przekładamy do lodówki, w której możemy przechowywać naszą kiełbasę słoikową nawet kilka miesięcy. Chociaż nie sądzę, aby tak długo wytrzymała.

 

 

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress