Doskonała propozycja dla wszystkich amatorów suszonych kiełbas. Wykonanie kiełbasy suszonej jest bajecznie proste. Wystarczy poczekać minimum 5 dni i można rozkoszować się smakiem pysznej kiełbasy. 

 

Kiełbasa suszona – składniki

  • 1kg szynki wieprzowej
  • 1kg surowego dosyć tłustego boczku
  • 1/2 główki Polskiego czosnku
  •  pieprz czarny i zielony, ewentualnie kolorowy – wedle uznania
  • sol peklowana i zwykła – ok 18 g mieszanki pół na pół/1 kg mięsa

Wykonanie kiełbasy suszonej z pieprzem

Połowę pieprzu zagotować w szklance wody, schłodzić.

Szynkę wieprzową mielimy w  maszynce z sitkiem 4 mm.

Boczek dzielimy na pół. 1 połowę boczku drobno siekamy – idealne są kawałki 0,5 cm x 0,5 cm, drugą mielimy na oczku 4 mm.

Całe mięso dokładnie mieszamy z solą, rozgniecionym czosnkiem, połową zmłotkowanego pieprzu oraz schłodzoną zalewą pieprzową.

Masę dokładnie mieszamy i napełniamy jelita.

Odkręcamy napełnione jelito w odcinki ok 10 – 15 cm, wieszamy na kiju, hakach, sznurku w taki sposób aby poszczególne odcinki nie stykały się ze sobą.

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress