Dzieci lubią drób, aby uchronić je przed przemysłowymi wędlinami, proponuję wykonać taką mielonkę z szynkowara. Szynkowar można kupić w sklepach ze sprzętem masarskim. Polecam polskie szynkowary – tanie i niezawodne.

Mielonka drobiowa dla dzieci w galarecie –  wykonanie!

Składniki:

  • Mięso z piersi kurczaka 1 kg
  • Peklosól lub sól- 18 g
  • Pieprz czarny – 0,002 kg
  • Pieprz biały – do smaku
  • Gałka muszkatołowa – szczypta
  • Żelatyna wieprzowa (czterokrotna dawka od zalecanej) -0,5 litra
  • Sól kuchenna – 9 g
  • Szynkowar ewentualnie osłonka barierowa (do kupienia w sklepie masarskim
  • Sznurek do wędlin

Wykonania mielonki drobiowej dla dzieci

Mięso drobiowe zmielić na największych oczkach maszynki 10 – 13 mm, dokładnie wymieszać z 18 g soli i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin, ponownie dobrze wymieszać.

Mięso wymieszać z przyprawami i 9 g soli.

Rozrobić żelatynę, lekko schłodzić tak aby nie parzyła mocno w ręce (40-50 stopni) i dokładnie wymieszać z mięsem.
Szybko  napełnić szynkowar lub osłonkę, odstawić na 2-3 godziny.
Wyrób należy sparzyć w temperaturze 85-90 stopni, przez około 1,5 – 2 godziny.
Po parzeniu, schłodzić w zimnej wodzie przez godzinę i odstawić do lodówki na 12 godzin.

Tu kupisz szynkowar i woreczki do niego.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress