Pobyty w Szczyrku kojarzą mi się nie tylko z górami;). Tam poznałem miejscowy specjał miodonkę zwaną miodunka, miodula, miodonka, miodówka. Jest to nalewka na bazie spirytusu, wytwarzana na śląsku Cieszyńskim i Żywiecczyźnie 

Miodonka jest delikatna w smaku, który staje się bardziej subtelny im dłużej leżakuje.

Przepis na miodulkę

Niema jednego przepisu na miodonkę. Każdy region ma swój przepis, różniący się proporcjami. Modonka składa się ze spirytusu, miodu, wody i dodatków – cukru wanilinowego, przypraw korzennych!

Mój przepis na miodonkę

Pierwsze miodonki robiłem w garnku. Ostatnią zrobiłem w Thermomixie.

Skład miodonki

Spirytus – 1 litr

Miód – 1 litr

Woda źródlana – 1 litr

Laska wanilii

Wodę delikatnie podgrzewam do około 40 stopni (w Thermomixie 38 stopni).

Dodaję miód i dokładnie mieszam do całkowitego rozpuszczenia miodu w wodzie (w Thermomixie obroty na poziomie 3).

Dolewam spirytus i mieszam przez chwilę.

Całość zlewam do wyparzonej butelki i dodaję przełamaną laskę wanilii.

Leżakuję miodunkę przez minimum 2 tygodnie.

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress