Okrasa łam…

Okrasa łam…

Karola Okrasy chyba nie trzeba przedstawiać. Dla osób niewtajemniczonych – Karol Okrasa  prowadzi cykl popularnych i lubianych  programów kulinarnych emitowanych przez TVP1 (więcej na temat Karola Okrasy). Jako jeden z niewielu prowadzących programy kulinarne, szczególną uwagę poświęca tematyce polskich tradycji kulinarnych. Pokazuje smaki i tradycje, o których większość z nas zapomniała. Dnia 1 .12.2012 roku TVP1 wyemitowała ósmy odcinek z serii „Okrasa łamie przepisy” pt. „Wieprzowina” – do obejrzenia tutaj.

W tym odcinku, po raz drugi, Karol Okrasa zaprezentował to, co mnie interesuje najbardziej – wyrób kiełbasy. W poprzednim odcinku należącym do serii „Smaki czasu z Karolem Okrasą”, prowadzący zaprezentował wędzenie polędwicy i pstrąga.

Odcinek pt. „Wieprzowina” dotyczy świniobicia. Pan Karol wykonał „świerzonkę” oraz białą kiełbasę i salceson.

Świerzonka

1kg świeżej wieprzowiny

250g wątroby wieprzowej

200g łoju

trzy cebule

dwa ząbki czosnku

majeranek

pieprz biały  – ziarno

sól, pieprz do smaku

Łój posiekać, połowę przesmażyć, a połowę wrzucić do garnka.

Mięso pokroić w kawałki i doprawić solą, pieprzem i oprószyć mąką, następnie smażyć w garnku.

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć.

Do mięsa dodać rozgnieciony czosnek i szczyptę majeranku, zalać wodą tak, aby przykryła mięso i zostawić na 1h – poddusić.

Dodać pieprz biały i cebulę.

Pokrojoną w plastry, doprawioną tylko pieprzem i obtoczoną w mące, wątróbkę obsmażyć.

Gotową świerzonkę nałożyć na talerz, na nią położyć wątróbkę, którą należy posypać szczyptą soli.

Biała kiełbasa

1kg mielonej wieprzowiny

0,5l wywaru mięsnego

czosnek – trzy ząbki

jelita naturalne

sól, pieprz, majeranek

Tu warto poświęcić parę minut i zobaczyć jak prowadzący wraz z panem Kazimierzem przygotowują kiełbasę.

Sos do białej kiełbasy

o,5l żurku

2-3 ząbki czosnku

musztarda gruboziarnista

masło – trzy łyżki

sól, pieprz, majeranek

olej

Ząbki czosnku pokrojone w plastry, wrzucone do garnka z  z gorącym olejem.

To zostaje zalane bulionem wieprzowym, razem gotowane przez chwilę. Do tego należy dodać gruboziarnistą musztardę i kwaśny żurek z mąką. Całość zostaje doprawiona majerankiem. Po czasie dodaje się zamrożone, pokrojone w kostkę masło i pieprz.

Na końcu pan Karol pokazuje jak wykonać tradycyjny salceson. Zobaczcie sami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz inne wpisy

Submit a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress