Parówki to temat mocno kontrowersyjny. Z jednej strony je lubimy z drugiej większość dostępnych parówek na rynku ma skład delikatnie mówiąc nieodpowiedni. Ale i tak są spożywane. Dokładnie zmiksowane,  przyprawione nie budzą podejrzeń… 

Jak zwykle musiałem się mocno zawieść na kupnych produktach. Zabrałem się do roboty. Przepisy na moje parówki, zostały wymyślone dosłownie na poczekaniu. Siedząc w pracy zdecydowałem, że dziś zrobię parówki. Błyskawicznie znalazłem się w moim sklepie mięsnym, w którym o dziwo nie było kolejki. Co kupić? Piersi – 2 kg. No tak ale wyjdą suche, da Pani jeszcze 20 dkg słoniny. Druga myśl no a może jakaś wariacja… jescze 50 dkg, łopatki.

Piersi podzieliłem na 2 równe części.

Połowa mięsa poszła na:

Parówki drobiowe dla dzieci

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 20 dkg słoniny
  • 1,5 szklanki mleka
  • 20 gramów peklosoli
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 pieprzu cytrynowego
  • 1/3 pieprzu białego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 dkg lodu
  • osłonka do parówek

Druga połowa poszła na:

Parówki z wędzoną ostrą papryką

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 0,50 kg łopatki
  • 30 g mleka w proszku – 20 g na 1 kg mięsa
  • 27 g peklosoli – 18 g na 1 kg mięsa
  • 0,7 g lubczyku – 0,5g na 1 kg mięsa
  • 1,5 g pieprzu cytrynowego – 1 g na 1 kg mięsa
  • 6 g papryki wędzonej ostrej 4 g na 1 kg mięsa
  • 15 dkg lodu
  • osłonka do parówek

Sprzęt – maszynka do mielenia mięsa, blender  (ja użyłem Thermomixa), nadziewarka.

Sposób wykonania parówek – dla dwóch przepisów wspólny

Mięso schłodzić w zamrażalniku – minimum godzina, uprzednio można pokroić je na kawałki odpowiednie do zmielenia. Mleko (płynne) można również lekko schłodzić.

Przyprawy zmieszać dokładnie z solą. Opcjonalnie z czosnkiem, mlekiem w proszku.

Zmielić mięso, jeżeli nie macie kutra można je przepuścić 2 razy przez maszynkę.

Mięso zmiksować blenderem, w połowie miksowania dodawać stopniowo przyprawy, mleko i wodę – w zależności od przepisu.

Mieszanie m przypadku Thermomixa trwało po 10 minut. Ważne aby nie przegrzać miksowanej masy. Temperatura musi wynieść maksymalnie 8 stopni. W thermomixie nie udało się przegrzać masy.

Nadziewanie osłonek parówkowych

Ja zastosowałem nadziewarkę pionową kupioną od Mira z forum wedlinydomowe.pl. Robota z nadziewarką jest niezwykle przyjemna.  Parówki wyszły wręcz doskonałe. Jestem dumny z moich wariacji. Niebawem je powtórzę.

Parzenie i wędzenie parówek

Parówki po nadzianiu można uwędzić, wędzenie w temp 60 – 70 stopni. Wędzić parówki aż uzyskają pożądaną barwę.

Parzenie parówek, nie wędzone lub wędzone sparzyć przez 10 minut w lekko mrugającej wodzie!

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Secured By miniOrange