Polędwica wędzona to istny rarytas. Delikatna, rozpływająca się w ustach wędlina. 

Co jest potrzebne do przygotowania polędwicy wędzonej?

 

  • polędwica wieprzowa 3 sztuki
  • 1 l wody,
  • 2 łyżki czubate peklosoli,
  • 1,5  łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego,
  • 3  pokruszone liście laurowe
  • 3 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 8 suszonych jagód jałowca
  • 6 ząbków czosnku polskiego
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego

Przygotowanie polędwicy

Polędwice należy dokładnie umyć i pozbawić błon.

Przygotować zalewę – dokładnie wymieszać za pomocą blendera wodę i 2 łyżki peklosoli, następnie dodać liście laurowe i grubo mielony pieprz.

Peklować w lodówce przez 3-4 dni.

Wyjąć polędwice, opłukać i osuszyć.

Mieloną paprykę, potłuczony w moździerzu pieprz, jałowiec rozetrzeć z czosnkiem.

Taką mieszaniną, dokładnie natrzeć polędwice i odstawić na dobę do lodówki.

Wędzenie polędwicy

Polędwice osuszyć w wędzarni przez godzinę w 45- 50 stopni.

Następnie należy wędzić przez 3 godziny w temp, 60 stopni.

Parzenie wędzonej polędwicy – 2 godziny w temperaturze 80 stopni.

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress