Jakoś tak mnie wzięło na suszone wyroby. Kiedyś napawałem się smakiem suszonej wołowiny – beef jerky. Pozazdrościłem koledze częstych dostaw prosto z Ameryki… Postanowiłem wykonać ją samodzielnie.

Z racji zbliżającego się sezonu grzybowego, zakupiłem suszarkę do grzybów. Oczywiście przed jej zakupem, poszperałem w sieci odnośnie suszenia mięsa…

W pobliskim sklepie rzucili na promocję tygodnia rzucili  suszarki do grzybów Bomann DR 435 CB w cenie 70 zł. 

Od razu zakupiłem 1 kg równie promocyjnego schabu.

Suszarka do grzybów Bomann DR 435 CB

Zalety, dane techniczne (z opakowania):

– Wspaniale suszy owoce, warzywa, zioła, mięso i inne
– 5 nakładanych powierzchni suszenia
– Funkcja powietrza obiegowego – ktoś nazwał to funkcją…  po prostu dmucha ciepłym powietrzem, ot filozofia
– Zabezpieczenie przed przegrzaniem – jak dmucha ciepłym to musi być
– Włącznik/ wyłącznik
– Zasilanie: 230 V, 50 Hz, 250 W
– szerokość 285 mm
– wysokość: 160 mm
– głębokość: 315 mm

Ogólnie mówiąc kolejny element wypełniający powierzchnię mojego mieszkania.

Test suszarki do grzybów Bomann DR 435 CB

 

Przygotowałem suszony schab według tego przepisu.

Suszyłem schab przez 6 godzin, wyszedł wspaniały.

Suszarka Bomann doskonale sprawiła się w tej roli. Mięso straciło nieco ponad połowę masy. Kąski okazały się pyszne,  niezwykle chrupiące i sycące. Idąc za ciosem suszyłem nią przez 3 noce po 8 godzin. Przerobiłem 3 kg mięsa, a przy jednej z zasiadek zniknęło całkowicie!

Uważam, że suszarka Bomann to dobry zakup. Poradziła sobie z mięsem to pozostałe produkty będą suszyć się również wspaniale.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Secured By miniOrange