Jakoś tak mnie wzięło na suszone wyroby. Kiedyś napawałem się smakiem suszonej wołowiny – beef jerky. Pozazdrościłem koledze częstych dostaw prosto z Ameryki… Postanowiłem wykonać ją samodzielnie.
Z racji zbliżającego się sezonu grzybowego, zakupiłem suszarkę do grzybów. Oczywiście przed jej zakupem, poszperałem w sieci odnośnie suszenia mięsa…
W pobliskim sklepie rzucili na promocję tygodnia rzucili suszarki do grzybów Bomann DR 435 CB w cenie 70 zł.
Od razu zakupiłem 1 kg równie promocyjnego schabu.
Suszarka do grzybów Bomann DR 435 CB
Zalety, dane techniczne (z opakowania):
– Wspaniale suszy owoce, warzywa, zioła, mięso i inne
– 5 nakładanych powierzchni suszenia
– Funkcja powietrza obiegowego – ktoś nazwał to funkcją… po prostu dmucha ciepłym powietrzem, ot filozofia
– Zabezpieczenie przed przegrzaniem – jak dmucha ciepłym to musi być
– Włącznik/ wyłącznik
– Zasilanie: 230 V, 50 Hz, 250 W
– szerokość 285 mm
– wysokość: 160 mm
– głębokość: 315 mm
Ogólnie mówiąc kolejny element wypełniający powierzchnię mojego mieszkania.
Test suszarki do grzybów Bomann DR 435 CB
Przygotowałem suszony schab według tego przepisu.
Suszyłem schab przez 6 godzin, wyszedł wspaniały.
Suszarka Bomann doskonale sprawiła się w tej roli. Mięso straciło nieco ponad połowę masy. Kąski okazały się pyszne, niezwykle chrupiące i sycące. Idąc za ciosem suszyłem nią przez 3 noce po 8 godzin. Przerobiłem 3 kg mięsa, a przy jednej z zasiadek zniknęło całkowicie!
Uważam, że suszarka Bomann to dobry zakup. Poradziła sobie z mięsem to pozostałe produkty będą suszyć się również wspaniale.