Suszone mięso to niezwykle sycąca i smaczna przekąska. Amerykanie jedzą je w ogromnych ilościach. Głównym ich specjałem jest Beef Jerky, suszona wołowina. Ja przedstawię Wam, prosty przepis na domowe mięso suszone. 

Suszone mięso – skład

1 kg schabu bez błon

30 gramów soli morskiej

Suszone mięso przepis:

Mięso nacieramy solą i odstawiamy do lodówki na 48 godzin. Mięso wkładam do miski na której dnie znajduje się odwrócony talerzyk na ciasto. Pełni on rolę ociekacza Ważne aby zlewać wyciekający sok.

Po 24 godzinach, mięso należy pokroić w paski o grubości około 0,5 cm * o,5 cm. Mięso kroimy wzdłuż ścięgien!

Paski mięsa włożyłem do suszarki do grzybów Bomman,w której suszyły się przez 8 godzin. Kiedyś suszyłem mięso w piekarniku ale trwało to około 12 godzin temperaturze 70 stopni i zastosowaniu termoobiegu. Dzięki zastosowaniu suszarki do grzybów oszczędziłem sporo prądu.

Po 8 godzinach mięso jest gotowe do spożycia. Mięso należy przechowywać w suchym miejscu, zawinięte w papier.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Secured By miniOrange