Świąteczna kiełbasa biała z golonki. Przepis na 6 kg świątecznej kiełbasy.

 

Biała kiełbasa składniki

  • 2 kg ładnej szynki,
  • 1 kg mięsa z golonki
  • 2 kg łopatki,
  • 0,5 kg pachwiny
  • 0,5 kg słoniny
  • łyżka stołowa pieprzu – kopiasta
  • 12 łyżek majeranku
  • główka czosnku
  • 120 g peklosoli
  • łyżka kardamonu

Biała kiełbasa – wykonanie

Całe tłuste mięso zmielone na oczkach 8 mm, reszta przepuszczona przez szarpak. Wszystko dokładnie wymieszać z 2 szklankami wody. Ja do mieszania używam wiertarki z końcówką do mieszania farby.

Po wstępnym wymieszaniu dodać przyprawy i czosnek przepuszczony przez praskę.

Znów dobrze wymieszać z dodatkiem wody, w zależności od mięsa trzeba dodawać wodę. Mięso musi odpadać od dłoni. Po dokładnym wymieszaniu, odstawić mięso do lodówki na godzinę.

Nadziewać do jelit kaliber 32.

 

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress