Szynka to Polaków narodowa duma, chodź z tyłu wieprza pochodzi to… na każdym stole gości!

Jeżeli szukacie dobrej, łatwej w przygotowaniu wędliny to koniecznie musicie wykonać szynkę peklowaną. Czas przygotowania tej wędliny to jakieś 20 minut, 5 dni peklowania i 2 godziny parzenia. Szyneczka ta idealnie nadaje się na święta Wielkanocne, Bożego narodzenia czy po prostu codziennej konsumpcji. Przepis ten pozwala uzyskać wyborną wędlinę w niskiej cenie. Doskonale nadaje się ona dla osób na diecie i dzieci. 

Przygotowanie gotowanej szynki

 Składniki na gotowaną szynkę peklowaną

Należy zaopatrzyć się w:

  • ok. 1,2 kg szynki wieprzowej – kulka będzie idealna
  • woda, tyle aby zakryć mięso – około 0,6 litra, przyjmuje się 0,4 l na 1 kg mięsa, wodę daję przefiltrowaną. To zależy, jakiej jakości macie wodę w kranach.
  • sól peklowa – zastosowałem 60 g na 0,6 litra wody, jeżeli macie na opakowaniu opisane proporcje to je zastosujcie!
  • 2 liście laurowe pokruszone
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • czarny pieprz – wedle uznania
  • kilka kulek jałowca
  • 4 ząbki czosnku
  •  siatka masarska do wędlin – kaliber 16, można także sznurować

Proces przygotowania szynki gotowanej

 

Peklowanie

Mięso może posiadać tłuszcz, nadaje on wyjątkowego aromatu i smaku. Oczywiście można go wyciąć. Mięso należy dokładnie opłukać przed zalaniem mieszanką peklosoli i wody. Wodę i sól dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia soli. Przygotowujemy pojemnik do peklowania. Może to być pojemnik kamionkowy lub plastikowy. Metalowy może ulec uszkodzeniu ze względu na sól. Mięso można nakryć talerzem.

Mięso umieszczamy w pojemniku i zalewamy solanką, odstawiamy do lodówki lub w zacienione miejsce o temp od 1 do 8. Każdego dnia sprawdzamy czy mięso się nie psuje, obracamy je.

Po 5 dniach mięso wyciągamy i płuczemy z solanki. Wkładamy do siatki lub po prostu sznurujemy.

Szynkę układamy w garnku i zalewamy wodą tak aby cała zakryła mięso – bardzo ważne!

Wszystkie przyprawy rozgniatam i wsypuję do garnka z wodą.

Czas parzenia szynki

Mój przelicznik to 1h na kg mięsa, w przypadku szynki 1,2 kg wychodzi około 75 minut! Gotujemy na wolnym ogniu, woda musi delikatnie mrugać. Stosuję do tego termometr szpilkowy. Wbijam go w najgrubszym miejscu i tak gotuję, jak wyrób osiągnie temperaturę.

Ogólnie gotowanie powinno odbywać się w temperaturze  74-75 stopni w środku wyrobu musimy osiągnąć temperaturę 72 stopni! Starzy wyjadacze zapytają dlaczego 72 stopnie a nie 68 jak było to dotychczas? Jest nowa norma, która nakazuje osiągnąć 72 stopnie aby wyeliminować bakterię „listerię monocytogenes” .

Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury, nie wyciągamy szynki z garnka. Razem muszą ostygnąć i dopiero potem należy wyciągnąć szynkę i schłodzić! Ja zostawiam na całą noc. potem przekładam do lodówki. Niestety niema zdjęcia gotowej szynki bo została zjedzona…

 

 

 

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress