Idąc za ciosem, po udanym kurczaku z garnka rzymskiego, przyszła kolej na szynkę – rąbankę. Czym jest rąbanka? To nic innego jak kawał udźca. udziec w rąbance jest przecięty w poprzek udźca. z zewnątrz ma skórę, w środku mięso od szynki, kości i tkanki łączne.

Szynka z kością – rąbanka w garnku rzymskim

Szynka z kością rąbanka – 1,5 kg

Łyżka stołowa suszonego rozmarynu

4 główki cebuli

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

5 łyżek oleju rzepakowego

2 główki dobrego czosnku

liść laurowy

4 ziarna jałowca

Szynka z kością – rąbanka w <a title=”Garnek rzymski” href=”http://janwedzi.pl/garnek-rzymski/”>Garnku Rzymskim</a> – przygotowanie

&nbsp;

  1. Zalewamy garnek rzymski wodą
  2. Mięso myjemy i osuszamy
  3. 1 główkę czosnku kroimy w plastry, 2 miażdżymy w wyciskarce.
  4. Mieszamy przyprawy z rozgniecionym w prasce czosnkiem i olejem. Sól musi się dobrze rozpuścić.
  5. Mięso nakłuwamy i wciskamy w nie czosnek, ten pokrojony
  6. Wylewamy wodę z garnka.
  7. Czosnek w plastrach i pokrojoną cebulę w krążki układany na dnie garnka, na to kładziemy mięso, które smarujemy marynatą, na wierzch mięsa dajemy kilka plastrów cebuli.
  8. Garnek rzymski przykrywamy i włączamy piekarnik na 200 stopni! Nigdy nie wkładamy garnka rzymskiego do gorącego piekarnika
  9. Pieczemy 2 godziny, po tym czasie sprawdzamy czy rąbanka doszła. Kroimy po ostudzeniu

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress