Sklepowe wędliny nie cieszą się dobrą opinią, a najczęściej zarzuca im się kiepski smak oraz zawartość niezdrowych konserwantów. Trudno się więc dziwić, że coraz więcej ludzi decyduje się robić wędliny własnoręcznie w domu. Prawdziwą furorę robią więc wędzarnie oraz sprzęt masarski przeznaczony do domowego użytku. Niewątpliwie najprostszym z nich jest szynkowar, dzięki któremu bez większego wysiłku wyczarować można niezwykle smaczną i w 100% zdrową domową wędlinę. Postanowiłem zakupić nowy szynkowar, ponieważ stary wymagał stosowania woreczków.

Czym jest szynkowar?

schab szynkowar

Mój stary szynkowar wyprodukowany w Dusznikach Zdrój

Szynkowar służy do przyrządzania wędlin metodą parzenia i jest tak naprawdę urządzeniem znanym od wielu lat. Szczególną popularnością cieszył się w czasach PRL-u, kiedy to robienie wędlin w domu było konieczne ze względu na brak tego rodzaju produktów w sklepach. Działanie współczesnych urządzeń jest bardzo podobne do tych używanych kiedyś. Jednak dzisiaj do ich produkcji wykorzystywane są dużo lepsze materiały, a dodatkowo stosuje się w nich szereg nowoczesnych rozwiązań, ułatwiających obsługę. Dobrym przykładem takiego nowoczesnego urządzenia może być szynkowar Tescoma, znanej czeskiej firmy produkującej akcesoria do kuchni i jadalni. W przeciwieństwie do starszych urządzeń z aluminium, szynkowar Tescoma wykonany jest ze specjalnego tworzywa sztucznego odpornego na wysokie temperatury oraz żaroodpornego silikonu, dzięki czemu nie trzeba w nim stosować specjalnych woreczków. Z wyglądu urządzenie przypomina termos o średnicy 11 cm i wysokości 17 cm. Wyposażone jest w wieczko ze sprężyną ze stali nierdzewnej oraz termometr. W kolejnym akapicie wyjaśnimy do czego one służą.

Jak działa szynkowar?

Jak sama nazwa wskazuje, szynkowar służy do robienia szynki, jednak tak naprawdę można w nim robić wiele innych gatunków wędlin np. schab, boczek, baton drobiowy, kiełbasę, mielonkę, roladę itp. Proces ich przygotowywania, choć wydaje się czasochłonny, jest bardzo prosty i wygląda następująco:

Przygotowanie mięsa przed parzeniem w szynkowarze

W przypadku szynkowaru Tescoma można przygotować wędlinę z 1 kg mięsa lub połowy tej porcji, ponieważ urządzenie posiada specjalny reduktor. Mięso najpierw należy przyprawić do smaku, a także posolić solą zwykłą lub peklową.

Peklowanie mięsa

Przyprawione mięso należy włożyć do szynkowara i zakręcić wieczko. Znajdująca się wewnątrz spirala dociska mięso, prasując je i sprawiając, że będzie ono później zwartą wędliną. Kolejnym etapem przygotowania wędliny jest peklowanie. W tym celu wystarczy wstawić szynkowar z mięsem do lodówki na 48 godzin.

Parzenie

Po dwóch dniach należy podgrzać wodę w wysokim garnku do temperatury 75-85 stopni Celsjusza, umieścić w nim szynkowar i podgrzewać go w tej samej temperaturze przez 2 godziny. Utrzymanie stałej temperatury w szynkowarze Tescoma jest łatwe, ponieważ urządzenie wyposażone jest w termometr, które zanurza się w wodzie.

Studzenie

Po 120 minutach parzenia należy urządzenie wyciągnąć z garnka i odstawić do ostudzenia. W przypadku szynkowaru Tescoma należy również odlać wodę zebraną w środku, do czego służą specjalne dziurki w wieczku. Chłodny szynkowar należy następnie włożyć do lodówki na 24 godziny w celu uzyskania idealnej konsystencji wędliny. Po tym czasie domowa wędlina jest gotowa do jedzenia.

Dlaczego warto mieć w kuchni szynkowar?

Szynkowary stały się dzisiaj niezwykle popularne, o czym świadczy choćby ogromna liczba stron internetowych poświęconych przepisom na wędliny robione przy pomocy tego urządzenia. Ich najważniejszą zaletą jest niewątpliwie prostota obsługi, dzięki czemu produkcją domowej wędliny może zająć się każdy, nawet osoba nie mająca pojęcia o gotowaniu. Na popularność szynkowaru wpływają również inne jego cechy, takie jak:
• Niewielkie rozmiary
• Niska cena
• Niewielkie wymagania sprzętowe – wystarczy mieć kuchenkę, garnek i lodówkę
• Wysoka jakość wędlin – do ich produkcji nie wykorzystuje się żadnych sztucznych konserwantów i niezdrowych polepszaczy smaku, a o ich jakości każdy może decydować od początku do końca poprzez zakup odpowiedniego mięsa ze sprawdzonego źródła
• Możliwość urozmaicenia codziennego menu – dzięki dużej liczbie przepisów na wędliny z szynkowaru, można nieustannie zaskakiwać domowników nowymi smakami.
Jeśli ktoś lubi zdrowo się odżywiać i eksperymentować w kuchni z pewnością powinien zainteresować się szynkowarem.

Opinia o szynkowarze Tescoma

Po kilku udanych próbach parzenia w szynkowarze Tescoma stwierdzam, że jest to urządzenie warte swej ceny i doskonale nadaje się dla osób zaczynających swą przygodę z domowymi wędlinami. Szynkowar Tescoma jest zaopatrzony w prostą, czytelną instrukcję obsługi, kilka prostych przepisów. Użytkowanie go jest bardzo łatwe. Doskonałym rozwiązaniem jest termometr, który można łatwo zdemontować. Mycie szynkowaru jest proste, można go myć w zmywarce. Cena szynkowaru Tescoma może nie należy do najniższych 80-90 złotych w porównaniu ze stalowymi lub aluminiowymi, które (w większości) wymagają worków.  Szynkowar Tescoma szybko się zwróci, ponieważ nie trzeba kupować woreczków.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress