Szalone zakupy na wyprzedażach jakoś mnie nie pociągają, jednak w tym roku było inaczej. Zakupy zakończyły się niezwykle udanie. W promocji trafiłem przenośną – turystyczną wędzarnię Biowin. Cena 100 zł – normalnie około 150. Długo nie zastanawiając się stałem się właścicielem tego wynalazku.  Jak się spisał? Dowiesz się czytając dalej.

 

Wędzarnia przenośna, balkonowa, mini turystyczna Biowin

Wędzarnia przenośna, balkonowa, mini turystyczna Biowin – nazw ma naprawdę wiele. Producent nazywa ją stołową i taka nazwa wcale nie jest przesadzona. Spokojnie można za jej pomocą wędzić na stole, tylko na zewnątrz. Z racji wydobywającego się dymu nie wędził bym w domu.

Budowa wędzarni przenośnej

Jest niezbyt skomplikowana. Materiał użyty do budowy wędzarni to stal nierdzewna. Wędzarnia posiada termometr, który umożliwia kontrolowanie temperatury podczas procesu wędzenia.

Wędzarnia przenośna:wedzarnia biowin schemat

1. brytfanna
2. dolny i górny ruszt
3. tacka tłuszczowa
4. metalowa osłona
5. pokrywa z wbudowanym termometrem pracującym w zakresie 0 -100 stopni Celsjusza
6. dwa palniki
7. metalowe uchwyty

 

Zasilanie, działanie wędzarni przenośnej

Do zasilania wędzarni przenośnej służą dwa naftowe palniki, one wytwarzają niezbędne ciepło. Wędzenie polega na podgrzewaniu od spodu zrębków wędzarniczych, znajdujących się na dnie wędzarni. Podgrzane zrębki wytwarzają niezbędny przy wędzeniu dym. Zrębki są oddzielone od wędzonek tacką tłuszczową, która zapobiega spalaniu wytopionego tłuszczu! Na tacce znajdują się dwa ruszta, na których spoczywają wędzone produkty!

Wędzenie – test wędzarni przenosnej

Przyznam bez bicia, że wędziłem w wędzarce przenośnej dopiero 3 razy! Na pierwszy ogień poszły ryby, które uwędziłem za mocno. Zdecydowanie przesadziłem z ilością zrębków. Ryba doszła dosyć szybko, aczkolwiek zbyt intensywnie pachniała dymem!

Drugie wędzenie było udane, na ruszcie wylądował pstrąg. Wędzony pstrąg wyszedł naprawdę super. Wędziłem trochę jak w tradycyjnej wędzarni, nagrzałem ją do ponad 50 stopni, dodałem zrębki w ilości takiej jak pozwala na to specjalne wgłębienie wykonane w dnie wędzarni. Na ruszcie wylądował pstrąg. Wędziłem go ok 30 minut, temperapstrąg wędzony w wędzarni przenośnej tura ponad 70 stopni. Ryba wyszła wręcz idealnie, aromatyczna, soczysta pyszna! Zobaczcie sami.

Wędzenie sera białego! Tak to możliwe w przenośnej wędzarni!

Tym samym sposobem co wędzenie pstrąga, wykonałem wędzenie białego sera. Równie udane!

Zastosowanie wędzarni Biowin – moja opinia

Jest to nieduża wędzarnia idealna do ryb, serów. Jestem przekonany, że wędzenie mięs będzie również udane. Nie jest to typowa wędzarnia ale spełnia ona swoje zadanie. Na pewno trzeba się jej „nauczyć”. Tego typu wędzarnie nie są zbyt popularne u nas w kraju ale za granicą owszem. Na wschodzie nazywane są one koptilkami i znajdują się na wyposażeniu wędkarzy i nie tylko. Z tego co czytałem w zagranicznych publikacjach stosowane są one głównie do wędzenia ryb.

Dla kogo taka wędzarnia?

Na pewno nadaje się ona dla turystów, wędkarzy. Również mogą ją kupić osoby zaczynające przygodę z wędzeniem. Osoby posiadające małe mieszkania, bez ogrodów mogą wędzić na np. balkonie.

Usprawnienia

Do wędzenia zastosowałem zrębki wędzarnicze firmy AWPOL. Wędziłem za pomocą paliwa do podgrzewaczy ale ono dawało stosunkowo niską temperaturę. Nie wiem jak by wędziło się na nafcie. Zdecydowałem, że będę wędził z użyciem kuchenki gazowej i to było strzałem w dziesiątkę!

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress