Wędzenie, budowa wędzarni, domowe wędliny – jak wędzić

Wędzenie, budowa wędzarni, domowe wędliny – jak wędzić?   Tego wszystkiego dowiecie się z mojego bloga o wędzeniu! Zapraszam serdecznie do korzystania z mojego bloga o wędzeniu, domowym wyrobie wędlin i gotowaniu!

Wędzenie na zimno, ciepło i gorąco – porównanie

Wędzenie na zimno, ciepło i gorąco – porównanie

Wędzenie to proces konserwacji i nadawania smaku żywności poprzez wystawienie jej na działanie dymu pochodzącego z palonego drewna. Proces wędzenia był pierwotnie stosowany jako metoda konserwacji mięsa i ryb, ale obecnie wędzenie stosuje się również do innych...

Peklowanie mięsa: o czym warto wiedzieć?

Peklowanie mięsa: o czym warto wiedzieć?

Peklowanie to bardzo istotny element w przygotowaniu mięsa. Wybór mięsa najlepszej jakości to pierwszy krok, by móc cieszyć się aromatyczną szynką, kruchą karkówką czy pysznym schabem wprost z wędzarni. Warto pamiętać, że mięso można skutecznie zakonserwować, oraz...

Krótko wędzona polędwica na Święta

Krótko wędzona polędwica na Święta

Święta to czas wyjątkowy, dlatego też dzisiaj mamy dla was propozycję na wykwintną polędwicę wędzoną. Każdy z was na pewno chce się solidnie do nich przygotować. Sama wigilia to czas, kiedy wyczekujemy narodzin Chrystusa, dlatego też jest to okres postu. W tym dniu...

Polędwica Sopocka

Polędwica Sopocka

Po kilku niestety nieudanych próbach, testowaniu różnych przepisów przedstawiam Państwu przepis na Polędwicę Sopocką, która praktycznie konsystencją przypomina tą sklepową, jednak o wiele lepiej smakuje. Polędwica doskonale nadaje się na kanapki, zdecydowanie...

Biała kiełbasa i szynka wędzona Cioci Marty

Biała kiełbasa i szynka wędzona Cioci Marty

Szaleństwa zakupowe zakończyły się nabyciem 12 kg szynki. Co z tego wyszło? Pyszna szynka wędzona i biała kiełbasa! Poznajcie prosty przepis na zagospodarowanie takiej porcji mięsa! Mięso zostało poporcjowane, starannie oczyszczone ze wszystkich błon, ścięgien oraz...

Wędzonki – jak zrobić

Wędzonki – jak zrobić

Wędzonki są stosunkowo łatwe w wykonaniu lecz należy zachować parę ważnych zasad. Najważniejszą zasadą jest aby sobie i innym nie szkodzić naszymi wyrobami. Po to się je wykonuje aby nie tylko cieszyły podniebienie ale również pozytywnie wpływały na nasz organizm....

Jak wędzić

Jak wędzić

Gdy posiadamy już wędzarnię, mamy gotowe wyroby przychodzi czas na wędzenie. Gdy robimy to pierwszy raz zawsze występuje jakieś ALE. W tym artykule znajdziecie informacje o tym jak wędzić. Rodzaje wędzenia W zależności od tego co wędzimy musimy dostosować metodę...

Przepis na wędzonki

Przepis na wędzonki

Według poniższego przepisu przygotowuje wędzony boczek, szynkę, wędzona golonkę, polędwice, schab, żeberka – czyli wszystko. Jest to prosty lecz sprawdzony przeze mnie przepis. Poniższy przepis niewymaga według mnie dosalania i odsalania wyrobów. Jednak zaznaczam, że...

Polędwica wędzona

Polędwica wędzona

Polędwica wędzona to istny rarytas. Delikatna, rozpływająca się w ustach wędlina.  Co jest potrzebne do przygotowania polędwicy wędzonej?   polędwica wieprzowa 3 sztuki 1 l wody, 2 łyżki czubate peklosoli, 1,5  łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego, 3...

Polędwica w sosie sojowym

Polędwica w sosie sojowym

Autorski przepis na dziwną lecz ciekawą wędlinę... Polędwica w sosie sojowym z papryką ostrą! Skład jest prosty, polędwica wieprzowa bez błon, łyżka soli peklowej oraz łyżka płatków ostrej papryki suszonej, butelka 250 ml sosu sojowego. Przyprawy, sól, sos razem...

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Secured By miniOrange