Wędzenie i domowy wyrób wędlin

Dowiedz się jak od podstaw, samodzielnie zbudowałem wędzarnię, zrobiłem swoje własne wędzonki!

 

Na blogu Jan Wędzi Amator domowego masarstwa dzieli się z Wami własnymi doświadczeniami odnośnie wędzenia i domowego wyrobu wędlin!

Makrela wędzona

Makrela wędzona

Makrela wędzona jest moją ulubioną rybą. Tłusta, soczysta po prostu wyśmienita. Od niedawna sam wędzę makrele w moich wędzarniach. Problemem jest zakup surowej makreli. Ja kupuję makrelę w Selgros lub w Auchan czasem na stoiskach rybnych w pobliskiej hali jednak tam jest ona rzadkim gościem.  czytaj dalej…

Jelita naturalne

Jelita naturalne

Jelita naturalne są jelitami pochodzenia zwierzęcego, najlepszymi do produkcji wszelkiego rodzaju kiełbas. Stosowanie jelit zwierzęcych jest znane ludzkości od tysiącleci. W dzisiejszych czasach ich wyrób i produkcja muszą spełnić szereg ściśle określonych norm. Jak odbywa się ten proces? (więcej…)

Turystyczna, przenośna mini wędzarnia Biowin

Turystyczna, przenośna mini wędzarnia Biowin

Szalone zakupy na wyprzedażach jakoś mnie nie pociągają, jednak w tym roku było inaczej. Zakupy zakończyły się niezwykle udanie. W promocji trafiłem przenośną – turystyczną wędzarnię Biowin. Cena 100 zł – normalnie około 150. Długo nie zastanawiając się stałem się właścicielem tego wynalazku.  Jak się spisał? Dowiesz się czytając dalej. (więcej…)

Zrębki wędzarnicze

Zrębki wędzarnicze

Zrębki wędzarnicze to specjalnie rozdrobnione drewno, które świetnie nadaje się do wędzenia. Zrębki są wytwarzane z selekcjonowanego, czystego drewna co jest bardzo istotne w procesie wędzenia. (więcej…)

Biała kiełbasa z rąbanki z thermomixa

Biała kiełbasa z rąbanki z thermomixa

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Poziomy baner janwedzi --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-3864060879378941"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="4843073930"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>

Biała kiełbasa z rąbanki. Kolejna wariacja na temat białej kiełbasy! Rąbanka jest to po prostu kawał mięsa z dowolnej części wieprza. Przy „produkcji” rąbanki nie dba się o prawidłowy rozbiór wieprza. Jak urąbią takie dostaniesz.  Ja kupiłem część rąbanki od uda. Do produkcji białej kiełbasy użyłem thermomixa. Wyszła wspaniała! (więcej…)

Szynka z kością – rąbanka w garnku rzymskim

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Poziomy baner janwedzi --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-3864060879378941"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="4843073930"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>

Idąc za ciosem, po udanym kurczaku z garnka rzymskiego, przyszła kolej na szynkę – rąbankę. Czym jest rąbanka? To nic innego jak kawał udźca. udziec w rąbance jest przecięty w poprzek udźca. z zewnątrz ma skórę, w środku mięso od szynki, kości i tkanki łączne.

(więcej…)

Kurczak pieczony w garnku rzymskim

Kurczak pieczony w garnku rzymskim

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Poziomy baner janwedzi --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-3864060879378941"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="4843073930"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>

Niezwykle prosty i smaczny kurczak przygotowany w garnku rzymskim.  (więcej…)

Nadziewarka do kiełbas Mira z wyroby-domowe.pl

Nadziewarka do kiełbas Mira z wyroby-domowe.pl

Od kilku ładnych lat przymierzałem się do kupna nadziewarki do kiełbas. Pierwotnie kiełbasy nadziewałem za pomocą elektrycznej maszynki do mięsa, marki Zelmer. Zelmerem nadziewa się całkiem znośnie pod warunkiem, że robi się małe ilości a farsz nie jest zbyt drobny.
(więcej…)

Suszone mięso – przepis

Suszone mięso – przepis

Suszone mięso to niezwykle sycąca i smaczna przekąska. Amerykanie jedzą je w ogromnych ilościach. Głównym ich specjałem jest Beef Jerky, suszona wołowina. Ja przedstawię Wam, prosty przepis na domowe mięso suszone.  (więcej…)

Suszarka do grzybów Bomann DR 435 CB

Suszarka do grzybów Bomann DR 435 CB

Jakoś tak mnie wzięło na suszone wyroby. Kiedyś napawałem się smakiem suszonej wołowiny – beef jerky. Pozazdrościłem koledze częstych dostaw prosto z Ameryki… Postanowiłem wykonać ją samodzielnie. (więcej…)

Parówki – przepisy

Parówki – przepisy

Parówki to temat mocno kontrowersyjny. Z jednej strony je lubimy z drugiej większość dostępnych parówek na rynku ma skład delikatnie mówiąc nieodpowiedni. Ale i tak są spożywane. Dokładnie zmiksowane,  przyprawione nie budzą podejrzeń…  (więcej…)

Wędzarnia z metalowej szafki

Wędzarnia z metalowej szafki

Wędzi się w niej wspaniale. Jest pojemna, łatwa w montażu. Docelowo będzie obudowana i zaopatrzona w nowy komin. Na razie jest to wersja testowa. (więcej…)

Wędzarnia

Wędzarnia

Nie jest czymś specjalnie trudnym. Wystarczy zebrać chęci, materiały budowlane i oczywiście musimy wybrać odpowiedni projekt wędzarni. Co do projektu to polecam poszukać w sieci lub skorzystać z mojej instrukcji. (więcej…)

Reklama

Gabinet osteopatii i terapii manualnej

osteopatis gabinet

Systemy sterowania kominkami – zwiększ skuteczność ogrzewania domu

Ekologiczne ogrzewanie domu kominkiem, sterowanym sterownikiem pracy kominka

Kilka słów o blogu i autorze Jan Wędzi 

Jan Wędzi jest blogiem prowadzonym przez amatora domowego masarstwa i wędzenia. Tak jak większość z Was zaczynałem od zera. Moja przygoda z wędzeniem rozpoczęła się w 2010 roku. Na samym jej początki wiedziałem tylko tyle, że chcę samodzielnie przygotowywać własne kiełbasy i wędzonki!

Co mnie zmotywowało do rozpoczęcia przygody z wędzeniem?

Rozgoryczenie, rozczarowanie sklepowymi wyrobami. Postanowiłem zabrać się samodzielnie za robotę. Poczytałem, posłuchałem i ruszyłem z budową własnej wędzarni.

Wędzarnia

Wybór projektu wędzarni nie był prosty. Dziesiątki różnych konstrukcji wędzarni wykonanych z rozmaitych materiałów zdecydowanie utrudniało wybór projektu wędzarni. Jednak po dłuższym zastanowieniu wybrałem tą jedyną wędzarnię. O mojej wędzarni poczytacie na blogu w dziale Wędzarnie typy i projekty.

Pierwsze wędzonki

Budowa wędzarni to pikuś przy tym jak natrudziłem się, by moje wędzonki były tym czym są teraz! Peklowanie, sznurowanie lub wsadzanie wyrobów do siatek i wreszcie wędzenie. Pierwsze próby – rozczarowanie, kilogramy zbyt słonego, źle uwędzonego mięsa i kombinowanie jak je zagospodarować!! Tak wyglądały moje początki. Nie uwierzycie ile bigosu narobiliśmy ;).  Nie poddałem się…

Obecnie wędzę z powodzeniem ryby, sery, mięso, robię własne kiełbasy! Za każdym razem wychodzi mi to coraz lepiej.

Wiedza odnośnie domowego masarstwa

Czerpię ją z literatury i internetu, czasem od wuja, który przez sporą część swojego życia przepracował w rodzinnym zakładzie masarskim ( z kilku pokoleniową tradycją). Niestety, nie mam wykształcenia w tym kierunku.

Przedstawiane na moim blogu przepisy pochodzą głownie z książek o tematyce masarskiej – wędliniarskiej i oczywiście internetu! Czasem wprowadzam lekkie modyfikacje. To, że komuś coś nie wyszło lub nie smakuje to nie znaczy, że jest źle. Każdy ma swój indywidualny gust kulinarny.

 

Jestem amatorem domowego masarstwa i wędzenia,samodzielnie zdobywam wiedzę, popełniam błędy i na nich się uczę!

Na tym blogu dzielę się z Wami moimi doświadczeniami odnośnie wędzenia i domowego wyrobu wędlin!

Reklama

Gabinet osteopatii i terapii manualnej

osteopatis gabinet

Systemy sterowania kominkami – zwiększ skuteczność ogrzewania domu

Ekologiczne ogrzewanie domu kominkiem, sterowanym sterownikiem pracy kominka

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Secured By miniOrange