SER WĘDZONY

Ser wędzony naturalnie, posiada nieprzeciętny smak i aromat. Musicie koniecznie spróbować wędzenia sera.

Do wędzenia sera potrzebne są;

  • sól kuchenna – 80g na litr wody,
  • woda przegotowana, min. litr,
  • Ser – biały twaróg, mozarella, podpuszczkowy typu włoskiego,
  • siatka do sera lub jałowa gaza uprzednio przewietrzona tak aby pozbyć się specyficznego zapachu sterylizatorni.
  • sznurek wędliniarski

Solenie sera – marynowanie

solenie i marynowanie białego sera

Przygotuj mieszankę – litr wody oraz  80 g soli. Ser zalewa się mieszanką soli i wody i odstawia na osiem godzin. Po tym czasie wodę się odlewa a ser pakuje w jałową gazę lub siatki. Gazę należy dobrze związać. W ten sposób solę ser biały, podpuszczkowy, mozarellę. Ser żółty można wędzić ale nie soli się go.

Wędzenie sera

wędzenie białego sera

Ser przed wędzeniem w mini wędzarni

Ser biały wędzony, podpuszczkowy – jak wędzić?

Biały ser lub podpuszczkowy typu włoskiego, wędzi się około 4 godzin w temperaturze około 60 stopni, śmiało można go wędzić z innymi wędzonkami.

Ser Mozarella też można wędzić – tylko krótko!

Mozarellę wędzi się krótko i w temperaturze maksymalnie 45 stopni. Trzeba pilnować by nie rozpłynęła się, Można wędzić w temperaturze jak ser biały ale tutaj należy przewidzieć rychłe rozpłynięcie się sera.

 

Wędzony biały ser

Wędzony biały ser, gotowy do jedzenia

Zobacz inne wpisy o wędzeniu sera

Biały ser wędzony z czosnkiem

Biały ser wędzony z czosnkiem poprostu rozpływa się w ustach. Tego nie kupicie w żadnym sklepie. Biały ser wędzony trzeba zrobić samodzielnie, wtedy poznacie jego wyjątkowy smak. Przepis jest banalny. Biały ser wędzony z czosnkiem składniki   Biały ser...

czytaj dalej

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress