Wielokrotnie opisywałem jak wędzić biały ser. Teraz zaprezentuję Wam jak go pakować do siatki. Pakowanie sera nieróżni się prawie niczym od osiatkowywania szynki lub innych wędlin.
Za dawnych czasów bawiłem się w owijanie sera w gazę i związywanie go, teraz znalazłem szybsze rozwiązanie.
Tak kiedyś pakowałem ser.

Ser pakowany w gazę bez siatki. Oba końce związane przędzą do wędlin. Sposób równie łatwy, tylko bardziej czasochłonny.
Jak zabrać się za pakowanie sera?
Ser przygotowujemy według przepisu na ser wędzony.
Pakowanie sera – co będzie potrzebne:
- Siatka do szynek „uniwersalna” – ja używam 125/36
- Rura kanalizacyjna lub inny przyrząd do nakładania siatki
- Gaza apteczna 1×1 m2
A gaza nie przeszkadza w wędzeniu? Zapach?
Nie, wędzenie nadaje bardzo intensywnego zapachu.
Ja ser przyciskam odważnikiem.Później wędzę bez siatki.Jest OK.