Kiełbasy – przepisy, receptury, jak wykonać domową kiełbasę
Jestem amatorem domowego masarstwa, samodzielnie wykonuję kiełbasy z przepisów znalezionych w internecie i książkach. Na tym blogu prezentuję moje doświadczenia oraz przepisy na udane według mnie kiełbasy! Zapraszam do lektury bloga!
Jan Wędzi!
Utopenci – Utopence czeskie parówki marynowane i przepis na kiełbaski Špekáček – buřt lub vuřt
Utopenci, znane również jako "utopence", są popularnym daniem kuchni czeskiej. Zobacz jak je zrobić w domu! Historia powstania Utopenców, czyli czeskich parówek marynowanych, jest nieco tajemnicza i otoczona legendą. Choć brakuje konkretnych dowodów, istnieje wiele...
Frankfurterki chrześniaka Kacpra
Frankfurterki – krótkie, cienkie kiełbaski z wołowiny lub wieprzowiny, wywodzące się z Niemiec. Nazwa pochodzi od miasta niemieckiego Frankfurt, gdzie rozpoczęto ich produkcję. Kiełbaski produkowane najczęściej jako wędzone, parzone. Ja dziś przedstawiam państwu...
Kiełbasa kminkowa
Wyjątkowa i bardzo wyrazista kiełbasa. Doskonała do kanapek. Po szynkach i polędwicach można spróbować czegoś innego. Jest to kiełbasa kminkowa. Nie wymaga ona od nas zbyt wielkiego zaangażowania, lecz smakiem zachwyca. Kminek posiada wiele właściwości pro...
Parówki z szynki
Parówki z szynki– idealne dla dzieci, jak i dla dorosłych. Ale jak je zrobić? Skoro w większości przepisów pojawia się nazwa kutrowanie, która już sama z siebie mnie osobiście przeraża. Ależ proszę bardzo. Oto przepis, dzięki któremu w warunkach domowych zrobimy...
Biała kiełbasa wielkanocna i do żurku dwa przepisy!
Przepisów na białą kiełbasę nie wyróżnia prawie nic. Mięso chude, tłuste, sól, pieprz, majeranek, czosnek to podstawowe składniki białej kiełbasy. Jako, że uwielbiam białą kiełbasę zacząłem eksperymentować z różnymi wariantami. Przyprawy i ich ilości są...
Jelita naturalne
Jelita naturalne są jelitami pochodzenia zwierzęcego, najlepszymi do produkcji wszelkiego rodzaju kiełbas. Stosowanie jelit zwierzęcych jest znane ludzkości od tysiącleci. W dzisiejszych czasach ich wyrób i produkcja muszą spełnić szereg ściśle określonych...
Domowe parówki drobiowo-wieprzowe
Kolejna wariacja parówkowa. Wykonałem dwa rodzaje parówek. Jedne pikantne z papryką wędzoną, drugie z aromatyczną przyprawą kurczakową mojego autorstwa. Posłużyłem się Thermomixem i nadziewarką Mira oraz maszynką Zelmer. Połowa mięsa poszła na: Parówki z...
Biała kiełbasa z rąbanki z thermomixa
<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Poziomy baner janwedzi --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins...
Parówki – przepisy
Parówki to temat mocno kontrowersyjny. Z jednej strony je lubimy z drugiej większość dostępnych parówek na rynku ma skład delikatnie mówiąc nieodpowiedni. Ale i tak są spożywane. Dokładnie zmiksowane, przyprawione nie budzą podejrzeń... Jak zwykle...
Domowe parówki drobiowe z Thermomixa
Domowe parówki drobiowe z Thermomixa Przepis na pyszne drobiowe parówki z piersi kurczaka. Bardzo łatwe w przygotowaniu parówki z piersi kurczaka. Parówki drobiowe - składniki 1 kg piersi z kurczaka 0,5 l mleka 4 płaskie łyżeczki soli 1/3...
Świąteczna biała kiełbasa z golonki
Świąteczna kiełbasa biała z golonki. Przepis na 6 kg świątecznej kiełbasy. Biała kiełbasa składniki 2 kg ładnej szynki, 1 kg mięsa z golonki 2 kg łopatki, 0,5 kg pachwiny 0,5 kg słoniny łyżka stołowa pieprzu - kopiasta 12 łyżek majeranku...
Kiełbasa Krakowska
Tym razem poznacie prosty przepis na domową kiełbasę Krakowską. Podaję przepis w sprawdzonej proporcji idealnej do przygotowania 2 kg, kiełbasy Krakowskiej. Składniki potrzebne do wykonania kiełbasy Krakowskiej 1000g mięsa wieprzowego chudego –...
Kiełbasa Lisiecka
Kiełbasa Lisiecka uznawana przeze mnie za "luksusową" kiełbasę zawsze mnie intrygowała. Pięć lat temu kupowałem ją w pewnym sklepie z wysokiej jakości wędlinami. Wtedy kosztowała około 35 zł za kilogram, gdzie surowa szynka kosztowała niecałe...
Kiełbasa suszona z pieprzem
Doskonała propozycja dla wszystkich amatorów suszonych kiełbas. Wykonanie kiełbasy suszonej jest bajecznie proste. Wystarczy poczekać minimum 5 dni i można rozkoszować się smakiem pysznej kiełbasy. Kiełbasa suszona - składniki 1kg...
Kiełbasa słoikowa
Pyszna i prosta w wykonaniu kiełbasa słoikowa. To idealna propozycja dla osób chcących wypróbować swoich sił w przygotowaniu własnych wędlin. Domowa konserwa idealnie nadaje się dla osób o wrażliwym żołądku. Jej termin przydatności to około 3 miesiące, dezeli ją...
Biała kiełbasa z kardamonem
Naszła mnie ochota na białą kiełbaskę. Z braku czasu ratowałem się kupnymi kiełbasami, ale nie było to to, czego oczekiwałem. Idąc po gazetę mijałem stoisko mięsne - jeden impuls i już stoję w kolejce układając w myślach "konstrukcję" kiełbasy....
Kiełbasa Śląska
Tradycyjna kiełbasa Śląska wędzona w gorącym dymie. Doskonała jako danie główne, przystawka lub wkładka do zupy. Można ją grillować i parzyć. Składniki: - jelita wieprzowe kalibru 28mm, - wieprzowina klasy I - 2,5kg (chude nieścięgniste...
Okrasa łamie przepisy – Karol Okrasa na świniobiciu – biała kiełbasa
Karola Okrasy chyba nie trzeba przedstawiać. Dla osób niewtajemniczonych - Karol Okrasa prowadzi cykl popularnych i lubianych programów kulinarnych emitowanych przez TVP1 (więcej na temat Karola Okrasy). Jako jeden z niewielu prowadzących...