SER WĘDZONY
Ser wędzony naturalnie, posiada nieprzeciętny smak i aromat. Musicie koniecznie spróbować wędzenia sera.
Do wędzenia sera potrzebne są;
- sól kuchenna – 80g na litr wody,
- woda przegotowana, min. litr,
- Ser – biały twaróg, mozarella, podpuszczkowy typu włoskiego,
- siatka do sera lub jałowa gaza uprzednio przewietrzona tak aby pozbyć się specyficznego zapachu sterylizatorni.
- sznurek wędliniarski
Solenie sera – marynowanie
Przygotuj mieszankę – litr wody oraz 80 g soli. Ser zalewa się mieszanką soli i wody i odstawia na osiem godzin. Po tym czasie wodę się odlewa a ser pakuje w jałową gazę lub siatki. Gazę należy dobrze związać. W ten sposób solę ser biały, podpuszczkowy, mozarellę. Ser żółty można wędzić ale nie soli się go.
Wędzenie sera
Ser biały wędzony, podpuszczkowy – jak wędzić?
Biały ser lub podpuszczkowy typu włoskiego, wędzi się około 4 godzin w temperaturze około 60 stopni, śmiało można go wędzić z innymi wędzonkami.
Ser Mozarella też można wędzić – tylko krótko!
Mozarellę wędzi się krótko i w temperaturze maksymalnie 45 stopni. Trzeba pilnować by nie rozpłynęła się, Można wędzić w temperaturze jak ser biały ale tutaj należy przewidzieć rychłe rozpłynięcie się sera.
Zobacz inne wpisy o wędzeniu sera
Pakowanie białego sera do siatki – przygotowanie do wędzenia
Wielokrotnie opisywałem jak wędzić biały ser. Teraz zaprezentuję Wam jak go pakować do siatki. Pakowanie sera nieróżni się prawie niczym od osiatkowywania szynki lub innych wędlin. Za dawnych czasów bawiłem się w owijanie sera w gazę i związywanie go, teraz znalazłem...
Biały ser wędzony z czosnkiem
Biały ser wędzony z czosnkiem poprostu rozpływa się w ustach. Tego nie kupicie w żadnym sklepie. Biały ser wędzony trzeba zrobić samodzielnie, wtedy poznacie jego wyjątkowy smak. Przepis jest banalny. Biały ser wędzony z czosnkiem składniki Biały ser...