Badania weterynaryjne są jednym z elementów, które wpływają na efektywność hodowli i dobry stan zwierząt. Niezwykle istotne są także badania zwierząt po uboju. To od tych badań zależy bowiem zdrowie przyszłych konsumentów. Niektóre z chorób, które dotykają zwierzęta mogą też zagrażać zdrowiu, a nawet życiu ludzi. Nie wszystkie wywołujące je bakterie giną w trakcie obróbki termicznej. Stąd tak bardzo ważne jest weterynaryjne badanie mięsa zanim trafi ono do sprzedaży.

Badania weterynaryjne dziczyzny– dlaczego należy ją badać?

Dziczyzna jest mięsem bardzo smacznym. Zanim jednak zostaną z niej przyrządzone smaczne i zdrowe dania powinna zostać poddana badaniom weterynaryjnym. Do mięsa, które koniecznie musi zostać zbadane zanim trafi do sprzedaży należy mięso z dzika. Dziki są zwierzętami wszystkożernymi, a w ich mięśnie mogą znajdować się larwy włośni. To bardzo małe, niewidoczne gołym okiem pasożyty, które wywołują bardzo groźną chorobę włośnicę. Pierwsze objawy zakażenia włośnicą to:

  • bóle brzucha;
  • biegunka;
  • wymioty;
  • nudności;
  • apatia.

Objawy te występują już po dwudziestu czterech do siedemdziesięciu dwóch godzin po spożyciu mięsa, które zawierało żywe larwy włośni. Wraz z rozwojem choroby pojawiają się dodatkowe objawy:

  • bóle mięśni;
  • bóle głowy;
  • gorączka.

W bardzo ciężkich przypadkach może dojść do zapalenia płuc lub zapalenia opon mózgowych. W skrajnych przypadkach włośnica doprowadza do śmierci.

Mięso z dzika jest jedynym, które zgodnie z rozporządzeniem ministra rolnictwa powinno zostać przebadane weterynaryjnie. Rozporządzenie to dotyczy tylko mięsa przeznaczonego na użytek własny. Mimo to zaleca się, aby badaniu weterynaryjnemu zostało poddane także mięso sarny. W przypadku tego mięsa istnieje bowiem ryzyko, że spożywając je zostaniemy zakażeni toksoplazmozą.

Inne zwierzęta

Bada się nie tylko mięso z dzika, ale także mięso świń oraz krów. W przypadku krów szczególnym badaniom poddawane jest mięso krów, które mają więcej niż 30 miesięcy. Ma to związek z wykryciem choroby Creutzfeldta-Jakoba popularnie nazywanej chorobą wściekłych krów. Chorobę tę wykryto po raz pierwszy w roku 1921. Wywołują ją białka pod nazwą prionów. W roku 1996 odkryto jej nową odmianę, która przenosi się z bydła na człowieka. Źródłem zakażenia jest mięso wołowe. Priony, które doprowadzają do gąbczastego zwyrodnienia mózgu nie giną podczas obróbki termicznej mięsa. Okres inkubacji choroby może wynosić kilka, a nawet kilkanaście lat nie dając przy tym żadnych objawów. Ale może też rozwinąć się w przeciągu kilku miesięcy. Choroba Creutzfeldta-Jakoba postępuje bardzo szybko, jest chorobą śmiertelną. Jej objawy to między innymi: trudności w koncentracji, zaburzenia równowagi, apatia, niedowład kończyn (w pierwszej kolejności nóg, w dalszej rąk). W przypadku świń bada się ich mięso na obecność larw włośni.

Badanie mięsa przeprowadza się w trosce o zdrowie konsumentów. Ich wykonanie można zlecić między innymi UPWR. Mięso pochodzące od zwierząt hodowlanych (konie, króliki, nutrie, drób) jest badane także pod kątem gruźlicy.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress