Witam serdecznie na moim blogu o Wędzeniu
Na blogu janwedzi.pl przedstawiam moje zmagania z domowym wyrobem wędlin i wędzonek różnego rodzaju. Zaznaczam, iż jestem totalnym amatorem, który metodą prób i błędów próbuje wykonać swoje własne wędliny. Swoją karierę z domowym masarstwem zaczynałem jako laik. Obecnie dalej jestem amatorem, który z miłą chęcią podzieli się z wami swoimi doświadczeniami.
Moja pasja związana z wędzeniem rozpoczęła się ponad 5 lat temu, w momencie gdy… próbowałem zjeść wędzone udka kupione w sklepie. Szok jakiego doznałem, był związany z obrzydliwymi odczuciami związanymi z owymi udkami. Były tak obleśne, że rzucając stekiem słów pod kątem twórców owych udek, postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce. Całą noc przetrząsałem internet w poszukiwaniu informacji na temat domowego wyrobu wędlin. Tak narodziła się pasja, którą rozwijam po dziś dzień.
Pierwsze kroki z domowym masarstwem
Niezwykle przydatną stroną, istną skarbnicą wiedzy, która zrzesza setki pozytywnie zakręconych fanów domowego masarstwa jest strona z wedlinydomowe.pl. Strona ta zrzesza wielu wspaniałych użytkowników, którzy niosą pomoc w dzień i w nocy! Tak wspaniałego forum jeszcze nie widziałem!
Po wielu godzinach spędzonych przed komputerem w celu zdobycia wiedzy masarskiej, przyszedł czas na budowę wędzarni. Wybrałem prostą i niezwykle ciekawą wędzarnię wg. Jackosza z wedlinydomowe.pl. Opis wędzarni znajdziecie tutaj. Po wybudowaniu wędzarni przyszedł czas na pierwsze wędzonki, jedne udane, drugie niezbyt a niektóre nie nadawały się do jedzenia.
Wszystkie udane przepisy, znajdziecie na moim blogu -chcecie być na bieżąco zapraszam na www.facebook.com/wedzenie
Jeżeli macie jakiekolwiek pytania, proszę je zadawać pod wpisami na blogu w formie komentarza.