Badania weterynaryjne są jednym z elementów, które wpływają na efektywność hodowli i dobry stan zwierząt. Niezwykle istotne są także badania zwierząt po uboju. To od tych badań zależy bowiem zdrowie przyszłych konsumentów. Niektóre z chorób, które dotykają zwierzęta mogą też zagrażać zdrowiu, a nawet życiu ludzi. Nie wszystkie wywołujące je bakterie giną w trakcie obróbki termicznej. Stąd tak bardzo ważne jest weterynaryjne badanie mięsa zanim trafi ono do sprzedaży.

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Poziomy baner janwedzi --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-3864060879378941"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="4843073930"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>

Badania weterynaryjne dziczyzny– dlaczego należy ją badać?

Dziczyzna jest mięsem bardzo smacznym. Zanim jednak zostaną z niej przyrządzone smaczne i zdrowe dania powinna zostać poddana badaniom weterynaryjnym. Do mięsa, które koniecznie musi zostać zbadane zanim trafi do sprzedaży należy mięso z dzika. Dziki są zwierzętami wszystkożernymi, a w ich mięśnie mogą znajdować się larwy włośni. To bardzo małe, niewidoczne gołym okiem pasożyty, które wywołują bardzo groźną chorobę włośnicę. Pierwsze objawy zakażenia włośnicą to:

  • bóle brzucha;
  • biegunka;
  • wymioty;
  • nudności;
  • apatia.

Objawy te występują już po dwudziestu czterech do siedemdziesięciu dwóch godzin po spożyciu mięsa, które zawierało żywe larwy włośni. Wraz z rozwojem choroby pojawiają się dodatkowe objawy:

  • bóle mięśni;
  • bóle głowy;
  • gorączka.

W bardzo ciężkich przypadkach może dojść do zapalenia płuc lub zapalenia opon mózgowych. W skrajnych przypadkach włośnica doprowadza do śmierci.

Mięso z dzika jest jedynym, które zgodnie z rozporządzeniem ministra rolnictwa powinno zostać przebadane weterynaryjnie. Rozporządzenie to dotyczy tylko mięsa przeznaczonego na użytek własny. Mimo to zaleca się, aby badaniu weterynaryjnemu zostało poddane także mięso sarny. W przypadku tego mięsa istnieje bowiem ryzyko, że spożywając je zostaniemy zakażeni toksoplazmozą.

Inne zwierzęta

Bada się nie tylko mięso z dzika, ale także mięso świń oraz krów. W przypadku krów szczególnym badaniom poddawane jest mięso krów, które mają więcej niż 30 miesięcy. Ma to związek z wykryciem choroby Creutzfeldta-Jakoba popularnie nazywanej chorobą wściekłych krów. Chorobę tę wykryto po raz pierwszy w roku 1921. Wywołują ją białka pod nazwą prionów. W roku 1996 odkryto jej nową odmianę, która przenosi się z bydła na człowieka. Źródłem zakażenia jest mięso wołowe. Priony, które doprowadzają do gąbczastego zwyrodnienia mózgu nie giną podczas obróbki termicznej mięsa. Okres inkubacji choroby może wynosić kilka, a nawet kilkanaście lat nie dając przy tym żadnych objawów. Ale może też rozwinąć się w przeciągu kilku miesięcy. Choroba Creutzfeldta-Jakoba postępuje bardzo szybko, jest chorobą śmiertelną. Jej objawy to między innymi: trudności w koncentracji, zaburzenia równowagi, apatia, niedowład kończyn (w pierwszej kolejności nóg, w dalszej rąk). W przypadku świń bada się ich mięso na obecność larw włośni.

Badanie mięsa przeprowadza się w trosce o zdrowie konsumentów. Ich wykonanie można zlecić między innymi UPWR. Mięso pochodzące od zwierząt hodowlanych (konie, króliki, nutrie, drób) jest badane także pod kątem gruźlicy.

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Poziomy baner janwedzi --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-3864060879378941"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="4843073930"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Secured By miniOrange