Metka łososiowa to kolejna propozycja wędliny do kanapek. Przygotowana jest na bazie mięsa wieprzowego i wołowego. Wyróżnia się charakterystycznym smakiem i aromatem, który nadają mu użyte przyprawy i delikatne wędzenie. Żeby ja przygotować trzeba się trochę napracować. Proces produkcji trwa w sumie 4 dni, ale wierzcie mi warto J miód – malina i niebo w gębie J Szczególnie na świeżym chlebku z wiejskim masełkiem.
Metka łososiowa przepis
Aby przygotować metkę łososiową potrzebujemy:
- 1 kg wołowiny II
- 4 kg boczku wieprzowego
- Sol peklująca 18g/kg mięsa
- 8,5-9 g pieprzu czarnego mielonego
- 5 g papryki słodkiej (lub pół na pół słodka i ostra)
- Gałka muszkatołowa mielona 3 g
- Osłonka białkowa –średnica 40 mm
- Sznurek wędzarniczy
Zabieramy się do pracy. Wołowinę oraz boczek, który trzeba najpierw oskórować kroimy na kawałki ok. 4 centymetrowe. Następnie wkładamy do naczynia i dokładnie mieszamy z solą peklująca. Odstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po upływie tego czasu wyciągamy mięso z lodówki. Mielimy na sitku 2 mm 2-3 razy, do uzyskania papkowatej konsystencji. Następnie dodajemy pieprz, paprykę oraz gałkę muszkatołową i bardzo dokładnie mieszamy.
Przygotowaną papką napełniamy osłonki, oddzielając odcinki 20-25 cm. Na końcach bardzo mocno wiążemy sznurkiem lub metalowymi klipsami. Tak przygotowaną metkę zostawiamy najlepiej na noc wieszając na kijach w celu tzw. osadzania. następnego dnia wędzimy w temperaturze 35-45 °C przez ok. 12 godzin. Naszą metkę możemy śmiało zamrozić, nie wpływa to w żaden sposób na jej smak oraz konsystencję.