Święta to czas wyjątkowy, dlatego też dzisiaj mamy dla was propozycję na wykwintną polędwicę wędzoną. Każdy z was na pewno chce się solidnie do nich przygotować. Sama wigilia to czas, kiedy wyczekujemy narodzin Chrystusa, dlatego też jest to okres postu. W tym dniu spożywamy tylko dania jarskie i rybne. Po dniu wigilijnym nadchodzą święta i okres radości. W trakcie świąt spotykamy się z rodziną i przyjaciółmi zasiadając przy stole. Zaskocz swoich bliskich ciekawymi daniami!

Przygotowanie polędwicy wędzonej.

miska emaliowanaJedną z naszych propozycji jest krótko wędzona polędwica, którą można podawać na półmisku udekorowanym rozmarynem. Wiele osób decyduje się również na  przygotowanie sosu, aczkolwiek nie jest to konieczność.  Smak jest na tyle wspaniały, że szkoda go zasłaniać dodatkami. Na początek należy przygotować mięso i wyciąć wszystkie tłuste części. Następnie zaleca się peklowanie w misce emaliowanej przez okres 4 dni przed wędzeniem. Peklowanie można wzbogacić o liść laurowy, który doda aromatu oraz ziele angielskie i pieprz. Najlepszym drewnem do wędzenia będzie drewno z olchy. Czas wędzenia to ok. 3-4 h w temperaturze ok. 70°C. Po wędzeniu odkładamy mięso do ostudzenia. Warto wyczyścić mięso ręcznikiem papierowym, aby usunąć osad z odymienia.

Jak podawać polędwicę wędzona?

Pokrojona w plastry wędzona polędwica jest idealnym dodatkiem do śniadania lub do wieczornej kolacji z rodziną i przyjaciółmi. Warto degustować ją dodatkiem lampki czerwonego wina. W okresie świątecznym można podać polędwicę wędzoną w pierwszy i drugi dzień świąt.

1 kg polędwicy 

52 g peklosoli

0,4l Wody

Liść laurowy

Kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. 

Peklowanie i wędzenie polędwicy wieprzowej

1. Przygotowanie surowca i wycinanie tłustych fragmentów z mięsa.

2. Peklowanie w misce emaliowanej – 4 dni przed wędzeniem przy użyciu soli do peklowania, liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu.

3. Drewno do wędzenia: olcha.

4. Czas wędzenia: ok. 3-4 h w zależności od grubości i od uzyskanej temperatury w wędzarni. Temperatura wędzenia powinna być ok. 70°C

.6. Studzenie uwędzonego mięsa.

7. Odymienie można wyczyścić ręcznikiem papierowym.

8. Pokroić w plastry przed podaniem.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress