Parówki z szynki– idealne dla dzieci, jak i dla dorosłych. Ale jak je zrobić? Skoro w większości przepisów pojawia się nazwa kutrowanie, która już sama z siebie mnie osobiście przeraża.

Ależ proszę bardzo. Oto przepis, dzięki któremu w warunkach domowych zrobimy pyszne paróweczki dla wszystkich domowników.

Parówki z szynki – własnej produkcji

Składniki niezbędne do przygotowania domowych parówek z szynki.

  • 1,5 kg szynki
  • 0, 5 – 0,7 kg tłustego boczku
  • 0,6 l wody
  • 20g mleka w proszku
  • 2,5 g pieprzu czarnego
  • 2,5 g papryki ostrej
  • 1 g gałki muszkatołowej
  • 1 g kolendry
  • 1 g gorczycy mielonej
  •  6 g soli
  •  18 g soli peklowej
  • Jelita cielęce 24 mm

Przygotowanie parówek

parowki z szynki mielenie kutrowanieOczyszczone z włókien i błon mięso z szynki, musi być dokładnie umyte i osuszone. Następnie kroimy mięso w kostkę o wymiarach ok. 2 cm. Peklujemy je solą i peklosolą a następnie  odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po upływie doby wyjmujemy mięso z lodówki i mielimy na sitku 2mm dwa lub trzy razy. Następnie blendujemy wszystko z dodatkiem wody i przypraw do uzyskania gładkiej masy.

UWAGA! Ważne jest aby nie przegrzać mięsa. Podczas mielenia a zwłaszcza blendowania mięso nabiera temperatury. Masa musi mieć temperaturę maksymalną 10 stopni. Po peklowaniu mięsa umieszczam je w zamrażarce na co najmniej dwie godziny. To pozwala uniknąć przegrzania.

Gdy już mamy przygotowaną masę, napełniamy jelita odkręcając w odcinki ok 20-25 cm.

parowki z szynki nadziewanie

W celu osadzenia, parówki wieszamy na kijach na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wędzimy y w temperaturze 30 -40 ˚C przez 1-2 h, do uzyskania jasnej barwy. Uwędzone parówki parzymy przez 10-15 min. w temperaturze 70-72˚C, a następnie po sparzeniu studzimy w zimnej wodzie. Po tym rozwieszamy na kijach w celu osuszenia.

 

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress