Wyroby z szynkowara są wolne od chemii, wypełniaczy i innych wynalazków. Dotychczas nie wychodziły mi wyroby z szynkowara. Zniechęcony kilkoma próbami, odpuściłem sobie zabawę z szynkowarem. Jednak lektura kilku etykietek w sklepie sprawiła, że zakupiłem doskonały szynkowar Tescoma i zaczynam kolejne próby. O dziwo pierwszy wyrób z nowego szynkowara wyszedł super. Mimo, że szynkowar był zaopatrzony w książeczkę, postanowiłem lekko zmodyfikować przepis. Będąc na wakacjach zakupiłem kilogram polskiego majeranku z Wielkopolski. Jego aromat jest tak intensywny, że nie mogłem się oprzeć. Dodaję go do wielu potraw.
Skład szynki wieprzowej z szynkowara z majerankiem
- 0,5 kg mięsa wieprzowego na gulasz
- Ząbek czosnku
- 8 g soli kuchennej
- 1 łyżeczka majeranku
- 10 ziarenek pieprzu
- 2 g cukru
- 100 ml wody
Przydatny sprzęt
- Młynek lub inne urządzenie do rozdrobnienia przypraw, ja użyłem Thermomixa
- Maszynka do mięsa – ja również użyłem Thermomixa
- Szynkowar
Wykonanie szynki wieprzowej
Pieprz, czosnek, sól, cukier wsypuję do Thermomixa i dokładnie rozdrabniam – obroty 8 przez 2 minuty. Po tej czynności przesypuję przyprawy do suchego pojemnika.
2/3 mięsa wieprzowego rozdrabniam w Thermomixie co odpowiada zmieleniu mięsa na drobnych oczkach. Dodaję pokrojone w kostki 2×2 cm, do zmielonego mięsa. Dodaję miks z przypraw i czosnku, wsypuję majeranek i powoli mieszam, stopniowo dodając wody. Mieszanie w Thermomixie – 10 minut, obroty 2.
Po uzyskaniu jednolitej masy i napełniam szynkowar i odstawiam do lodówki na 24h.
Po dobie schładzania, parzę szynkę przez około 2 godziny w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Ważne aby utrzymywać temperaturę w przedziale 80-75 stopni. Po wyznaczonym czasie, wyciągamy zestaw i schładzamy go. Ja odstawiam całosć do lodówki i dopiero po paru godzinach wyciągam mięso. Szynkowar Tescoma ma taką budowę, że mięso zespaja się z tłokiem co ułatwia wyjęcie mięsa.