Makrela wędzona jest moją ulubioną rybą. Tłusta, soczysta po prostu wyśmienita. Od niedawna sam wędzę makrele w moich wędzarniach. Problemem jest zakup surowej makreli. Ja kupuję makrelę w Selgros lub w Auchan czasem na stoiskach rybnych w pobliskiej hali jednak tam jest ona rzadkim gościem. 

Makrela wędzona – przepis

Przygotowanie makreli do wędzenia nie jest trudne. Ważne aby kupione ryby były w miarę świeże. Wiadomo nie będą one takie jak po złowieniu jednak trzeba zwracać uwagę na to co się kupuje. wybieram sztuki powyżej 300 gramów!



Solenie makreli

Do solenia wykorzystuję tylko sól morską. Ilość soli – pół małej łyżeczki na 1 sztukę makreli. Sól dokładnie wcieram w najgrubszych miejscach – grzbiet. W miejscach gdzie mięsa jest mniej solę bardzo delikatnie lub w ogóle. Resztę soli wysypuję na skórę ryby.

Wędzenie makreli

Wędzone ryby makrele i pstrągi (w tle)

Do wędzenia używam doskonałych haków do ryb. Zapewniają one wygodne wędzenie bez ryzyka spadnięcia ryby – haki do wędzenia ryb.

Wędzenie makreli

Ryby wędzę w następujący sposób:

    1. Osuszanie w temp 40 stopni na pełnym przewiewie (otwarty wylot kominowy), bez dymu przez 1 godzinę.
    2. Wędzenie z dymem w temperaturze od 60 – do  80 stopni -1 godzina (komin zamknięty).
    3. Studzenie na wolnym powietrzu.

Do wędzenia używam drewna z jabłoni i olchy oraz/lub zrębków. Ryby można jeść tuż po wyjęciu z wędzarni.

Makrela wędzona

Uwędzone ryby