Karola Okrasy chyba nie trzeba przedstawiać. Dla osób niewtajemniczonych – Karol Okrasa prowadzi cykl popularnych i lubianych programów kulinarnych emitowanych przez TVP1 (więcej na temat Karola Okrasy). Jako jeden z niewielu prowadzących programy kulinarne, szczególną uwagę poświęca tematyce polskich tradycji kulinarnych. Pokazuje smaki i tradycje, o których większość z nas zapomniała. Dnia 1 .12.2012 roku TVP1 wyemitowała ósmy odcinek z serii „Okrasa łamie przepisy” pt. „Wieprzowina” – do obejrzenia tutaj.
W tym odcinku, po raz drugi, Karol Okrasa zaprezentował to, co mnie interesuje najbardziej – wyrób kiełbasy. W poprzednim odcinku należącym do serii „Smaki czasu z Karolem Okrasą”, prowadzący zaprezentował wędzenie polędwicy i pstrąga.
Odcinek pt. „Wieprzowina” dotyczy świniobicia. Pan Karol wykonał „świerzonkę” oraz białą kiełbasę i salceson.
Świerzonka
1kg świeżej wieprzowiny
250g wątroby wieprzowej
200g łoju
trzy cebule
dwa ząbki czosnku
majeranek
pieprz biały – ziarno
sól, pieprz do smaku
Łój posiekać, połowę przesmażyć, a połowę wrzucić do garnka.
Mięso pokroić w kawałki i doprawić solą, pieprzem i oprószyć mąką, następnie smażyć w garnku.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć.
Do mięsa dodać rozgnieciony czosnek i szczyptę majeranku, zalać wodą tak, aby przykryła mięso i zostawić na 1h – poddusić.
Dodać pieprz biały i cebulę.
Pokrojoną w plastry, doprawioną tylko pieprzem i obtoczoną w mące, wątróbkę obsmażyć.
Gotową świerzonkę nałożyć na talerz, na nią położyć wątróbkę, którą należy posypać szczyptą soli.
1kg mielonej wieprzowiny
0,5l wywaru mięsnego
czosnek – trzy ząbki
jelita naturalne
sól, pieprz, majeranek
Tu warto poświęcić parę minut i zobaczyć jak prowadzący wraz z panem Kazimierzem przygotowują kiełbasę.
Sos do białej kiełbasy
o,5l żurku
2-3 ząbki czosnku
musztarda gruboziarnista
masło – trzy łyżki
sól, pieprz, majeranek
olej
Ząbki czosnku pokrojone w plastry, wrzucone do garnka z z gorącym olejem.
To zostaje zalane bulionem wieprzowym, razem gotowane przez chwilę. Do tego należy dodać gruboziarnistą musztardę i kwaśny żurek z mąką. Całość zostaje doprawiona majerankiem. Po czasie dodaje się zamrożone, pokrojone w kostkę masło i pieprz.
Na końcu pan Karol pokazuje jak wykonać tradycyjny salceson. Zobaczcie sami.