Domowe parówki drobiowe z Thermomixa

Przepis na pyszne drobiowe parówki z piersi kurczaka.  Bardzo łatwe  w przygotowaniu parówki z piersi kurczaka.

Parówki drobiowe – składniki

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 0,5 l mleka
  • 4 płaskie łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu białego
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • duży ząbek czosnku
  • odrobina czarnego sosu sojowego  – może być magii
  • cienkie jelita wieprzowe lub osłonki do kiełbas

Domowe parówki drobiowe z Thermomixa sposób wykonania.

Zamrozić mięso, uprzednio należy je pokroić w małe paski i tak zamrozić aby łatwo można było oddzielić je od siebie. Zmielić mięso dwa razy za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Zmielone mięso należy zmiksować, ja użyłem do tego celu Thermomixa. W trakcie tej operacji należy dolewać powoli mleko! Do tego etapu doskonale nada się blender lub inny mikser. Ważne aby mięso było dobrze zmiksowane. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy przyprawy i znów bardzo dokładnie mieszamy. Ważne jest aby nie dopuścić do przegrzania mięsa. Należy kontrolować temperaturę farszu, nie może ona przekroczyć 10 stopni! Polecam mocno schłodzić mleko. Można je wsadzić na 30 minut do zamrażarki. Jelita moczymy i nadziewamy, odkręcamy kiełbaski co 5 – 8 centymetrów. Jako nadziewarkę zastosowałem elektryczną maszynkę Zelmer. Parówki gotujemy tak jak sklepowe. Smak zdecydowanie lepszy. Parówki parzymy przez 5 minut.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Secured By miniOrange