Tym razem poznacie prosty przepis na domową kiełbasę Krakowską. Podaję przepis w sprawdzonej proporcji idealnej do przygotowania 2 kg, kiełbasy Krakowskiej.

Składniki potrzebne do wykonania kiełbasy Krakowskiej

  • 1000g mięsa wieprzowego chudego – szynka,
  • 200g wołowiny,
  • 600g wieprzowiny bardziej tłustej od szynki – łopatka,
  • 200g mięsa tłustego – słonina,
  • 30g peklosoli,
  • 10g pieprzu białego,
  • 6g cukru,
  • cztery ząbki czosnku polskiego,
  • kardamon – szczypta,
  • gałka muszkatołowa – szczypta,
  • osłonka białkowa karmel ø65 lub dużych rozmiarów jelita naturalne.

Sposób przygotowania kiełbasy krakowskiej:

  • mięso wieprzowe pokroić na kawałki 3x3cm, wołowe na mniejsze 2x2cm, a tłute siekamy bardzo drobno poniżej 1x1cm,
  • całe mięso dokładnie  mieszamy do uzyskania jednolitej masy,
  • mięso mieszamy z peklosolą i przyprawami,
  • całość peklujemy w lodówce przez co najmniej dwa dni, każdego dnia mieszamy mięso
  • po dwóch dniach sprawdzamy czy mięsu nic się nie stało, ponownie dobrze mieszamy
  • napełniamy dokładnie osłonki białkowe, które dzieli się na około 0,3-0,5m odcinki,
  • odcinki oddzielamy przędzą wędzarniczą,
  • przygotowane batony warto powiesić przed wędzeniem w cieniu – osadzanie.

Wędzenie kiełbasy Krakowskiej

Kiełbasę Krakowską wędzimy około godziny w gorącym dymie (około 70st.). Po uwędzeniu kiełbasę parzy się w temperaturze 75 stopni przez minimum godzinę, a następnie należy zanurzyć ją w zimnej wodzie i powiesić w chłodnym i przewiewnym miejscu na całą noc. Następnego dnia można rozkoszować się wybornym smakiem Kiełbasy Krakowskiej.

 

kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress