Niezwykle prosty i smaczny kurczak przygotowany w garnku rzymskim. 

Kurczak pieczony w Garnku Rzymskim

 

Uda kurczaka, pałki, lub cały kurczak – 1 kg

Łyżka stołowa suszonego rozmarynu

1/4 łyżeczki soli

1/5 łyżeczki pieprzu

5 łyżek oleju rzepakowego

główka dobrego czosnku

Kurczak pieczony w Garnku Rzymskim – przygotowanie

 

  1. Zalewamy garnek rzymski wodą
  2. Kurczaka myjemy i osuszamy
  3. Czosnek siekamy lub miażdżymy w wyciskarce
  4. Mieszamy przyprawy z czosnkiem i olejem. Sól musi się dobrze rozpuścić.
  5. Delikatnie oddzielamy skórę od kości, tak aby powstały sakwy na mieszankę marynującą. Nie odrywamy całej skóry!  W udkach pomiędzy skórą a mięsem wsadzamy palec i robimy wolną przestrzeń.
  6. Wylewamy wodę z garnka.
  7. W sakwy wlewamy delikatnie marynatę, staramy się wlewać ją wraz z czosnkiem.
  8. Całe mięso smarujemy pozostałą marynatą.
  9. Garnek rzymski przykrywamy i włączamy piekarnik na 200 stopni! Nigdy nie wkładamy garnka rzymskiego do gorącego piekarnika
  10. Pieczemy 1 godzinę, po tym czasie sprawdzamy czy kurczak doszedł, jak tak to wyciągamy go ale nie kroimy od razu!

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress