Pobyty w Szczyrku kojarzą mi się nie tylko z górami;). Tam poznałem miejscowy specjał miodonkę zwaną miodunka, miodula, miodonka, miodówka. Jest to nalewka na bazie spirytusu, wytwarzana na śląsku Cieszyńskim i Żywiecczyźnie
Miodonka jest delikatna w smaku, który staje się bardziej subtelny im dłużej leżakuje.
Przepis na miodulkę
Niema jednego przepisu na miodonkę. Każdy region ma swój przepis, różniący się proporcjami. Modonka składa się ze spirytusu, miodu, wody i dodatków – cukru wanilinowego, przypraw korzennych!
Mój przepis na miodonkę
Pierwsze miodonki robiłem w garnku. Ostatnią zrobiłem w Thermomixie.
Skład miodonki
Spirytus – 1 litr
Miód – 1 litr
Woda źródlana – 1 litr
Laska wanilii
Wodę delikatnie podgrzewam do około 40 stopni (w Thermomixie 38 stopni).
Dodaję miód i dokładnie mieszam do całkowitego rozpuszczenia miodu w wodzie (w Thermomixie obroty na poziomie 3).
Dolewam spirytus i mieszam przez chwilę.
Całość zlewam do wyparzonej butelki i dodaję przełamaną laskę wanilii.
Leżakuję miodunkę przez minimum 2 tygodnie.
Super sprawa na mroźne zimowe wieczory 🙂
Polecam! Wspaniale rozgrzewa.