Thermomix TM 31, bo tak nazywa się jego dokładna aktualna nazwa, wpisuje się w nowoczesne trendy pomocy kuchennych dążących do wielozadaniowości i uniwersalności. W istocie, Thermomix posiada aż 12 różnych funkcji. Wśród nich znajdziemy takie czynności jak: ważenie, miksowanie, siekanie, cięcie, mieszanie, mielenie, ścieranie na proszek, emulgację, wyrabianie ciasta, gotowanie na parze. Teoretyczne jego możliwości są więc nieograniczone. A jak to wygląda w praktyce?
Thermomix w praktyce
W praktyce otrzymujemy sprawdzony i funkcjonalny sprzęt, bardzo dobrej jakości wraz z rzetelną obsługą serwisową – wliczając w to pomoc i porady dotyczące jego użytkowania. Sprzęt jest łatwy w utrzymaniu, nie wymaga wiele konserwacji – poza oczywiście myciem, ale i to nie powinno sprawić nikomu problemów. Thermomix charakteryzuje się trwałością i solidnością wykonania, sprzęt spokojnie wytrzymuje dekadę. To, co zdecydowanie poprawia użyteczność tego „kuchennego kombajnu” to opracowane specjalnie dla niego przepisy kucharskie, które w pełni wykorzystują jego możliwości – dzięki czemu znacząco skrócimy nasz pobyt w kuchni. Dodatkowo bardzo cenną pomocą są organizowane warsztaty kucharskie, które pomogą nawet początkującym rozpocząć swoja przygodę z gotowaniem przy użyciu Thermomixu.
Zalety Thermomixa
Co można zrobić za pomocą Thermomixa? Niemalże wszystko, ale najwięcej mówi się o jego zasługach w przygotowaniu takich potraw i produktów, jak: placki ziemniaczane, drinki, sosy, masło, świetne ciasto oraz pyszny chleb, naturalne soki czy zdrowe potrawy na parze. Thermomix chwalony też jest za szybkość robienia w nim zup czy gęstych kremów, a także za bułkę tartą, likiery czy kawy. Nieco gorzej radzi sobie z robieniem różnych sałatek, których estetyka nie powala na kolana.
Właściwie jedynym słabym punktem Thermomixa TM 31 jest jego cena. Sprzęt jest skierowany szczególnie do zamożniejszej klienteli. Jeśli się jednak dysponuje takimi kwotami (ok. 4000 zł), warto zainwestować te środki. Dzięki temu uzyskujemy świetne narzędzie nie tylko do przyrządzania zdrowego i ekologicznego posiłku, ale również dokonamy to szybciej, sprawniej i wygodniej. Przed decyzją o kupnie dobrze jest wcześniej sprawdzić możliwości urządzenia na żywo, a także własnoręcznie przetestowanie jego możliwości.
Thermomix a domowy wyrób wędlin
Głównym motywem do kupienia tego urządzenia był fakt szerokiego wykorzystania go do celów domowego masarstwa. Thermomix posiada funkcję dokładnego mielenia – kutrowania. Wykonałem za jego pomocą nazywany przeze mnie klej do kiełbasy. Zamiast męczyć się z mieleniem ścięgnistego mięsa, przepuściłem je przez szarpak. Resztę zrobił Thermomix. W efekcie uzyskałem idealnej konsystencji klej. Do niego dodałem resztę mięsa i ustawiłem mieszanie na wstecznych obrotach. Z lekką pomocą dołączonej do urządzenia kopystki, powstał dobrze wymieszany farsz do kiełbasy. Mankamentem urządzenia jest jego mała pojemność 2 l. 5 kilo farszu trzeba zrobić na 4 razy. Jest to wykonalne pod warunkiem, że dodamy równo składniki za każdym załadunkiem.