Szalone zakupy na wyprzedażach jakoś mnie nie pociągają, jednak w tym roku było inaczej. Zakupy zakończyły się niezwykle udanie. W promocji trafiłem przenośną – turystyczną wędzarnię Biowin. Cena 100 zł – normalnie około 150. Długo nie zastanawiając się stałem się właścicielem tego wynalazku. Jak się spisał? Dowiesz się czytając dalej.
Wędzarnia przenośna, balkonowa, mini turystyczna Biowin
Wędzarnia przenośna, balkonowa, mini turystyczna Biowin – nazw ma naprawdę wiele. Producent nazywa ją stołową i taka nazwa wcale nie jest przesadzona. Spokojnie można za jej pomocą wędzić na stole, tylko na zewnątrz. Z racji wydobywającego się dymu nie wędził bym w domu.
Budowa wędzarni przenośnej
Jest niezbyt skomplikowana. Materiał użyty do budowy wędzarni to stal nierdzewna. Wędzarnia posiada termometr, który umożliwia kontrolowanie temperatury podczas procesu wędzenia.
1. brytfanna
2. dolny i górny ruszt
3. tacka tłuszczowa
4. metalowa osłona
5. pokrywa z wbudowanym termometrem pracującym w zakresie 0 -100 stopni Celsjusza
6. dwa palniki
7. metalowe uchwyty
Zasilanie, działanie wędzarni przenośnej
Do zasilania wędzarni przenośnej służą dwa naftowe palniki, one wytwarzają niezbędne ciepło. Wędzenie polega na podgrzewaniu od spodu zrębków wędzarniczych, znajdujących się na dnie wędzarni. Podgrzane zrębki wytwarzają niezbędny przy wędzeniu dym. Zrębki są oddzielone od wędzonek tacką tłuszczową, która zapobiega spalaniu wytopionego tłuszczu! Na tacce znajdują się dwa ruszta, na których spoczywają wędzone produkty!
Wędzenie – test wędzarni przenosnej
Przyznam bez bicia, że wędziłem w wędzarce przenośnej dopiero 3 razy! Na pierwszy ogień poszły ryby, które uwędziłem za mocno. Zdecydowanie przesadziłem z ilością zrębków. Ryba doszła dosyć szybko, aczkolwiek zbyt intensywnie pachniała dymem!
Drugie wędzenie było udane, na ruszcie wylądował pstrąg. Wędzony pstrąg wyszedł naprawdę super. Wędziłem trochę jak w tradycyjnej wędzarni, nagrzałem ją do ponad 50 stopni, dodałem zrębki w ilości takiej jak pozwala na to specjalne wgłębienie wykonane w dnie wędzarni. Na ruszcie wylądował pstrąg. Wędziłem go ok 30 minut, temperatura ponad 70 stopni. Ryba wyszła wręcz idealnie, aromatyczna, soczysta pyszna! Zobaczcie sami.
Wędzenie sera białego! Tak to możliwe w przenośnej wędzarni!
Tym samym sposobem co wędzenie pstrąga, wykonałem wędzenie białego sera. Równie udane!
Zastosowanie wędzarni Biowin – moja opinia
Jest to nieduża wędzarnia idealna do ryb, serów. Jestem przekonany, że wędzenie mięs będzie również udane. Nie jest to typowa wędzarnia ale spełnia ona swoje zadanie. Na pewno trzeba się jej „nauczyć”. Tego typu wędzarnie nie są zbyt popularne u nas w kraju ale za granicą owszem. Na wschodzie nazywane są one koptilkami i znajdują się na wyposażeniu wędkarzy i nie tylko. Z tego co czytałem w zagranicznych publikacjach stosowane są one głównie do wędzenia ryb.
Dla kogo taka wędzarnia?
Na pewno nadaje się ona dla turystów, wędkarzy. Również mogą ją kupić osoby zaczynające przygodę z wędzeniem. Osoby posiadające małe mieszkania, bez ogrodów mogą wędzić na np. balkonie.
Usprawnienia
Do wędzenia zastosowałem zrębki wędzarnicze firmy AWPOL. Wędziłem za pomocą paliwa do podgrzewaczy ale ono dawało stosunkowo niską temperaturę. Nie wiem jak by wędziło się na nafcie. Zdecydowałem, że będę wędził z użyciem kuchenki gazowej i to było strzałem w dziesiątkę!
Wczoraj uwedzilam w tej wedzarce swoja pierwsza szynke. I wyszla naprawdę swietna! Wedzarka jest idealna dla poczatkujacych. Niedroga, mala i co wazne ma termometr. Jedyny minus, na wedlinie pozostaje widoczna kratka od siatki na ktorej wedzimy. W kolejnych tygodniach bede probowala zrobic w niej krakowska sucha, frankfurterki oraz slaska na grilla.
Również chwale sobie tą wędzarkę. Co do kratki to można obrócić mięsko. Jak długo wędziła Pani szynkę?
Witam,
Proszę powiedzieć w jakiej temperaturze i jak długo wędziła Pani szynkę. Jakiej wielkości była szynka?
Pozdrawiam
Witam.Czy wedzil Pan w tej wedzarni kielbasy?Jak z regulacja temperatury?Pozdrawiam I prosze o odpowiedz
Wędzarnia spełnia swoje zadanie, trzeba jednak nabrać wprawy. Sprawdzałem działanie na nafcie, co stanowczo odradzam ze względu na trudność w kontrolowaniu temperatury oraz straszne okopcanie wszystkiego wkoło. Próbowałem także na paliwie do podgrzewaczy (takie jak na stronie biowinu), jest to coś w rodzaju podpałki żelowej do grilla, to już wychodzi lepiej, jednak najbardziej polecam na gazie, może być na jakiejś kuchence turystycznej, dzięki łatwości w kontrolowaniu temperatury, ogólnie da się z tego korzystać nawet bez balkonu, jeśli ktoś ma mocny wyciąg nad kuchnią, przy zamkniętej komorze wędzarniczej, na zewnątrz przedostaje się niewiele dymu.
Wędziłem w niej na denaturacie i wyszło super. Co do gazu to również polecam.
W opisywanej wyżej wędzarce wędziłem trzy razy.Pierwszym paliwem był denaturat,w drugim i trzecim-turystyczna kuchenka gazowa.Dwa razy wędziłem ryby i raz boczek.Za każdym razem produkty uwędziły się bardzo ładnie ale miały zawsze nieprzyjemny piekący
chemiczny posmak.Nie wiem jaki błąd popełniłem.
Po głębszej analizie problemu doszedłem do wniosku,że podczas
ogrzewania zrąbki nie ulegają spalaniu tylko zachodził tam proces częściowej pirolizy(rozkład drewna przy małym dostępie powietrza w wyniku czego otrzymujemy węgiel drzewny,gaz drzewny i produkty smołowate,które prawdopodobnie odpowiadają za ten piekąco chemiczny posmak.Jeżeli moje przemyślenia są błędne to proszę o sprostowanie i radę jak postępować aby wyeliminować popełnione błedy
Też mam takie wrażenie. Niestety nie wpadłem na to jak to rozwiązać. Jak tylko znajdę metodę to się podzielę.
No niestety, u mnie jest tak samo, czuć metaliczny posmak i gryzący dym?
Jak temu zaradzić, używam polecanych przez Pana zrębków firmy AWPOL. Zastanawiam się, czy nie zmienić na inne zrebki, np Biowina?
Pozdrawiam Roman
Witam, mam tez problem przy wedzeniu w tej wedzarce z
Biowina ryby czy udka z kurczaka po uwedzeniu maja
posmak smolisty a nie wedzony.Stosowalem denaturat,
kuchenke gazowa i nadal to samo zrebki sie robia czarne
i zapach smolisty.Zrebki rozne rodzaje nic nie daje.
Ta wedzarka to niewypal Ci co ja chwala to biora
kase za reklamowanie tej wedzarki balkonowej.
Po kilkunastu wędzeniach w Biowinie stwierdzam, że jest on stosunkowo trudny do wyczucia. Łatwo przegiąć z ilością dymu i przewędzeniem.
Witam, zdecydowanie zbyt dużo zrębków oraz zbyt mało osuszone. Mnie 1 x piersi wyszły tak jak opisujecie. Robiłem zgodnie z filmikami na youtubee . Po przeczytaniu instrukcji gdzie jest napisane 40 max 50 gram zrębków, czyli ok 3/4 szklanki . Co prawda nie robiłem piersi ale, serki białe wyszły idealne.
Rybę przed wedzeniem trzeba dokładnie osuszyć aż do „szklenia” – inaczej mięso się „zakwasi”
Bo wsad (mięso) musi być całkowicie suche przed rozpoczęciem wędzenia.
Jaki efekt da wywiercenie otworów w pokrywie i części dolnej by wsad sie nie kisił a ze zrębków nie robił węgiel drzewny. Zasada swobodnego przepływu dymu a i wilgoć się wydostanie.
Witam
Zastanawiam się nad zakupem owej wędzarni. Ponieważ wyczytałam, że wędziła już Pani szynkę, to chciałam się zapytać jak długo się ją wędzi???
Z góry dziękuję
Pozrawiam
Witam wszystkich smakoszy wędzonki
Proszę o więcej szczegółów na temat zasilania gazem z butli turystyczne? Mam 11 kg butle jak ją podłączyć?’
Wystarczy umieścić nad palnikiem (kuchenką) i podgrzewać wędzarkę.
mam tą wędzarkę turystyczną balkonową ale jak podłączyć do nie butle gazową skoro nie ma tam wejścia na gaz?szukałam na youtubie Drogi Janie ale nia znalazłam krok po kroku twoich wskazówek może lepiej bezpieczniej było by gazem jak takimi paliwami ? prosze o dokladne instrukcje.Jestem osobą wiekową i potrzebuje kawe na ławe.co to znaczy?Wystarczy umieścić nad palnikiem (kuchenką) i podgrzewać wędzarkę.proszę pokazać mi to na jutube jak podłaćzyć gaz czy kuchenke elektyczną pozdrawiam Danuta
Ja stawiam ją na kuchence gazowej.
Witajcie. Jestem zainteresowany kupnem tejże wędzarni. Dopiero zaczynam przygodę masarza-wędzarza i nie chce wydawać pieniędzy na jakieś droższe sprzęty, bo nie wiadomo jak to wszystko mi wyjdzie. Mam pytanie: czy w tej wędzarni można uwędzić kiełbasę, schab? Czy szynka wp (taka nieduża ok 1kg kulka) zmieści się? Czy może służy ona tylko do wędzenie ryb i sera? Dziękuję za odpowiedź 🙂
Witam, w tej wędzarni wędziłem tylko ryby. Nie próbowałem wędzić mięsa. Sugeruję jednak rozpocząć naukę od zwykłej beczki i wykopanego tunelu.
Czy ktoś już wymyślił jak gotować w tej wędzarni aby otrzymane produkty nie były gorzko-kwaśne? Już 4 godziny po zjedzeniu kiełbaski a jeszcze mi się odbija.
Witam, czynników, które wpływają na efekt końcowy jest bardzo dużo. Jakim drewnem Pan wędził? W jaki sposób – przebieg wędzenia.
Nalezy dobrze osuszyć produkt do wedzenia , tak jak przy tradycyjnym wędzeniu sie robi. I tyle. Przyczyną moga byc tez użyte przyprawy czy peklosol a raczej zla proporcja.
Podczas wędzenia zbiera mi się w wędzarniku dużo płynu. To jakaś mieszanka tłuszczu i jeszcze czegoś. Mięso zamiast się wędzić to właściwie się dusi w parze a wióry się nie tlą. Jak to poprawić?
A czy rozgrzewa Pan wędzarnię przed włożeniem wyrobów?
Podobnie jak w powyzszym komentarzu,moglo byc zbyt mokre mięso i /lub złas proporcja zalewy
Ja produkt do widzenia przez dobę suszylam i nic mi się nie zbiera na dnie
Witam Panie Janie. Wędzę już długo w wędzarni beczkowej ale teraz mam ochotę powędzić takim cudem z biowinu no i mam kilka pytań:
1. Jak długo ma trwać wędzenie i w jakiej temperaturze w takiej wędzarni odpowiednio sera, kurczaka, ryb, boczku, szynki, schabu. Dodam że mies nigdy nie parzę.
2. Jakie zrębki wędzarnicze będą najodpowiedniejsze do podanych przeze mnie mies/serów/ryb?
3. Ile potrzeba szacunkowo takich zrębków na 1 wędzenie?
4. Czy owijać mięso do wędzenia gazą? zawsze to robię do wędzenia w beczce.
5. czy można podane przeze mnie produkty dowolnie mieszać w wędzarence? tzn. ser z rybą, ser z mięsem, ryba z mięsem
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź na podany adres email.
Witam, dziękuje za pytanie.
1. Wędzenie ryb trwa około 20-30 minut. Co do reszty to tak jak w przypadku tradycyjnej wędzarni.
2. Ja wędzę zrębkami olchowymi i bukowymi.
3. Na jedno wędzenie około 2 garści.
4. Ja nie owijam mięsa.
5. W małej wędzarce lepiej nie próbować.
Jak sobie radzicie z nadmiarem pary podczas wędzenia? Wędziłem 4 dzwonka karpia i zbierało się niewiarygodnie dużo pary od spodu pokrywy. No i nie bardzo chce mi się wierzyć że komuś udało się uwędzić pstrąga w 30 minut, i to w całości. Ja wędziłem te kawałki karpia dwie godziny w tem 50-60˚C i są ledwo gotowe.
Ja zawsze wygrzewam solidnie wędzarnię bez zrębków. Jak stanie się gorąca to dodaję zrębki i układam ryby ale nie przykrywam przez kilka minut. Zamykam dopiero po czasie. Tak ostatnio wypraktykowałem i działa! Pozdrawiam!
Wszyscy dużo napisali, ale nikt nie odpowiedział jak długo wędzić podane produkty.
Wędzi się do skutku.
Czy zamiast kuchenki gazowej można użyć elektrycznej?
Witam
Prosze mi powiedzieć jak regulować tęperaturę w wędzarce balkonowej browin ,czym ją się zwiększa lub zmniejsza
Można zabierać jeden z palników i wtedy temperatura spada lub uchylać lekko pokrywę. Tu jednak trzeba uważać na to by nie zapaliły się zrębki.
Na dworze jest -6stopni.czy przy takiej temperaturze uwedze pstaga?
Tak, tylko trzeba pilnować temperatury i dobrze wygrzać wędzarnię. Pozdrawiam!
Witam, czy ta wedzarka pozwoli mi uwędzić papryczki jalapeno?
Witam
Zrębki należy lekko spryskać wodą, mają być wilgotne i wydzielać dym. Jeśli zrębki są suche to powstaje charakterystyczny gorzki zapach pochodzący od spalonych zrębek.
Mam pytanie czy tak jak pan pisze w powyższej wiadomości czy przy wędzeniu wędliny trzeba najpierw rozgrzać wędzarnie?
Dzień dobry czy szynki również wedzimy w rozgrzanej wedzarni,tak jak pan pisze?
Tak, zawsze rozgrzewamy!
Witam,
świetny artykuł, szkoda że wcześniej na niego nie wpadłem bo od jakiegoś czasu zastanawiam się nad tym jak by coś tu uwędzić na balkonie aby nie przeszkadzać sąsiadom. Niestety nie mam ogródka więc muszę zacząć swoją przygodę od tego typu urządzenia, a tutaj jest wiele dobrych wskazówek. Ale mam kilka pytań:
1. Najbardziej martwi mnie wpis o chemicznym posmaku, czy faktycznie on tak przeszkadza? lub może być szkodliwy? być może udało się już znaleźć na tą przypadłość sposób?
2. Jakich najlepiej zrębków używać w tym urządzeniu? Jaki producent, jakie drewno? Bo paliwo to jak zrozumiałem żelowe albo denaturat? Kuchenki turystycznej jeszcze nie mam ale jeżeli wszystko się uda to pewnie się w taką zopatrzę bo pewnie lepiej kontrolować temperaturę 🙂
3. Rozmiar, widziałem takie wędzarki w wersji XL to chyba lepsze rozwiązanie bo można wrzucić jakąś grubszą szynkę, lub po prostu więcej rybek 🙂
Jednak zastanawiam się nad np. szczelnością tj. czy nie będzie problemu z temperaturą wewnątrz, może ktoś ma jakieś doświadczenia?
Pozdrawiam
Temperaturę, trzyma dobrze. Jak dla mnie to jest to wędzarnia głównie do ryb. Zamiast palników używam kuchenki gazowej.
Mnie póki co uała sie słonina wędzona obtoczo jedynie w soli i kilka dni leżakowała w lodowce. Wszystmk inne jest kwaśne … jeszcze rybe spróbuje.. Na razie kilka prób i bez efektu.
Najlepiej wędzić małe ilości, np. udka. Są tanie i proste w wędzeniu. 1-2 sztuki i testować.
Witam
Próbowałam wędzić serki włoskie, ale niestety miało ochydny metaliczy posmak.
Robiłam wszytsko zgodnie z instrukcją, spryskałam wodą zrębki i nictonie dało. posmak był tak gryzący ze wszytskie serki do wyrzucenia :(. jak tego uniknąć?
Trzeba dać mniej zrębków i krótko wędzić (sery). Przy tej wędzarni trzeba mieć sporo wyczucia, niestety.
Czy to można normalnie na balkonie w bloku używać? Co z dymem i sąsiadami?
Spieszę poprawić poprzedni wpis.Dostałem od synowej w prezencie ,,Wędzarnia (j/w)Biowin.Pierwszy raz, zastosowałem paliwo do podgrzania zrębków + w miom przypadku polędwiczki wieprz.2 szt ok 1.kg30dkg obie.Zrębki czereśnia (nadaje produktom specyficzny smak i kolor.inny jak zrębki olcha,buk.Kwiestia gustu. Wędzarnie nagrzałem do ok 50 60 st C.Wg.termometru na pokrywie.Następnie umiesćiłem 2 garści zrebków i lekko skropiłem wodą.Następnie na ruszcie umieściłem mięso j/w.Odliczanie wedzenia po uzyskani temp.ok 70 st.C do 80.Po około 40 min.otwieram pokrywę,wylewam nadmiar skroplonej tam wody.Uwaga to ważny szczegół.Jeżeli jest woda na tacce oddzielającej zrebki od rusztu .Ostrożnie ,niestety wszystko wyciągamy,wylewamy wodę.Z powrotem do ,,gara”ja musiałem regulować wielkość płomienia bo skoczyło na 85 -90st.Po ok 90 min.wymiana zrębków,odlewanie wody.U mnie trwało to 3 godz.Wyszło super, żadnego ,,kwasu” ani posmaku metalu.Moim zdaniem koniecznie! mięso do wędzenia musi być OSUSZONE i odlewana woda z pokrywy i tacki.Drugie wedzenie (boczek ok2.5kg) zastosowałem na kuchence elektrycznej(nie indukc.)Łatwiej sterować temp.Pomijamy element z palnikami umieszczamy samą wedzarnie.Też ok 3 godz ,2 razy wymiana zrębek.Jest to niestety ,,zabawa”.Ja umieściem małe udogodnienie na dolnej tacy ,druty prawy i lewy,do wyciągania całości (cienki stalowy,musi być 2 x ,,ucho’,żeby było stabilnie).Wędziłem na działce,j zapach czuć w okolicy,dymu bardzo mało.Na pewno ryba,sery itp.bedzie krócej ,ale to na pózniej.Powodzenia i smacznego.