Niezwykle prosty i smaczny kurczak przygotowany w garnku rzymskim.
Kurczak pieczony w Garnku Rzymskim
Uda kurczaka, pałki, lub cały kurczak – 1 kg
Łyżka stołowa suszonego rozmarynu
1/4 łyżeczki soli
1/5 łyżeczki pieprzu
5 łyżek oleju rzepakowego
główka dobrego czosnku
Kurczak pieczony w Garnku Rzymskim – przygotowanie
- Zalewamy garnek rzymski wodą
- Kurczaka myjemy i osuszamy
- Czosnek siekamy lub miażdżymy w wyciskarce
- Mieszamy przyprawy z czosnkiem i olejem. Sól musi się dobrze rozpuścić.
- Delikatnie oddzielamy skórę od kości, tak aby powstały sakwy na mieszankę marynującą. Nie odrywamy całej skóry! W udkach pomiędzy skórą a mięsem wsadzamy palec i robimy wolną przestrzeń.
- Wylewamy wodę z garnka.
- W sakwy wlewamy delikatnie marynatę, staramy się wlewać ją wraz z czosnkiem.
- Całe mięso smarujemy pozostałą marynatą.
- Garnek rzymski przykrywamy i włączamy piekarnik na 200 stopni! Nigdy nie wkładamy garnka rzymskiego do gorącego piekarnika
- Pieczemy 1 godzinę, po tym czasie sprawdzamy czy kurczak doszedł, jak tak to wyciągamy go ale nie kroimy od razu!