Idąc za ciosem, po udanym kurczaku z garnka rzymskiego, przyszła kolej na szynkę – rąbankę. Czym jest rąbanka? To nic innego jak kawał udźca. udziec w rąbance jest przecięty w poprzek udźca. z zewnątrz ma skórę, w środku mięso od szynki, kości i tkanki łączne.
Szynka z kością – rąbanka w garnku rzymskim
Szynka z kością rąbanka – 1,5 kg
Łyżka stołowa suszonego rozmarynu
4 główki cebuli
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
5 łyżek oleju rzepakowego
2 główki dobrego czosnku
liść laurowy
4 ziarna jałowca
Szynka z kością – rąbanka w Garnku Rzymskim – przygotowanie
- Zalewamy garnek rzymski wodą
- Mięso myjemy i osuszamy
- 1 główkę czosnku kroimy w plastry, 2 miażdżymy w wyciskarce.
- Mieszamy przyprawy z rozgniecionym w prasce czosnkiem i olejem. Sól musi się dobrze rozpuścić.
- Mięso nakłuwamy i wciskamy w nie czosnek, ten pokrojony
- Wylewamy wodę z garnka.
- Czosnek w plastrach i pokrojoną cebulę w krążki układany na dnie garnka, na to kładziemy mięso, które smarujemy marynatą, na wierzch mięsa dajemy kilka plastrów cebuli.
- Garnek rzymski przykrywamy i włączamy piekarnik na 200 stopni! Nigdy nie wkładamy garnka rzymskiego do gorącego piekarnika
- Pieczemy 2 godziny, po tym czasie sprawdzamy czy rąbanka doszła. Kroimy po ostudzeniu