Nowy nabytek – Garnek Rzymski!
Pewnego razu, mój młodszy syn zrobił „porządek” wśród naszych kuchennych sprzętów. W trakcie akcji, poległo moje ulubione golonkowe naczynie żaroodporne. No cóż prawo wieku, 2 latek musi coś zbroić. Szukałem czegoś co będzie kształtem przypominało dawne naczynie. Przypadkowo trafiłem gdzieś w sieci na opis Garnka Rzymskiego. Zaciekawił mnie ten temat.
Czym jest garnek rzymski?
To zwykłe naczynie wykonane z (pomarańczowej) ceramiki nie szkliwionej. Pierwszym moim skojarzeniem była doniczka.
Garnek Rzymski składa się z 2 części, tak jak naczynie żaroodporne.
Do czego służy Garnek Rzymski?
Garnek Rzymski, w którym pieczenie odbywa się w atmosferze pary wodnej bez dodatku tłuszczu.
Garnek Rzymski – pieczenie w atmosferze pary wodnej?
Ceramika, z której jest wykonany Garnek Rzymski nasyca się wodą, która uwalnia się pod wpływem podgrzewania.
Podczas pieczenia wzrasta ciśnienie w porach naczynia, woda uwalnia się stopniowo z porów w postaci pary wodnej.
Takie zjawisko umożliwia pieczenie w atmosferze pary wodnej.
Jak Garnek Rzymski nasyca się wodą?
Garnek Rzymski posiada cześć porów otwartych, które nasiąkają wodą. Powstaje efekt kapilarny, czyli pory „zasysają” wodę.
Co można robić w garnku?
Odpowiedź jest prosta, dosłownie wszystko co da się upiec. Oczywiście przetestowałem go na golonkach. Moim zdaniem niema lepszego naczynia do pieczenia golonek. Golonki wychodzą soczyste i niezwykle delikatne, wszystkie partie mięsa, ścięgien są po prostu doskonałe. Dzięki synowi znalazłem idealne naczynie ;).
Co oprócz golonek?
Niewątpliwym atutem Garnka Rzymskiego jest możliwość pieczenia pysznego chleba. Chleb z tego garnka jest równie udany jak golonki. Jedynie należy nauczyć się go piec. Pierwszy chleb wyszedł smaczny, lecz trudno odchodził od garnka. Następnym razem wysmarowałem garnek masłem i wysypałem dokładnie otrębami. Chlebek wyszedł super.
Kolejną pozycją przetestowaną w Garnku Rzymskim były ziemniaki! Garnek moczyłem w wodzie przez 15 minut, po tym czasie był gotów do pieczenia ziemniaków. Ziemniaki zostały dokładnie umyte – nieobierane. Każdy naciąłem, delikatnie posmarowałem masłem. Piekłem je przez godzinę. Wyszły również udanie jak inne pozycje. Przypominały w smaku ziemniaki z ogniska.
Mój wybór Garnek Rzymski Biowin
Zdecydowałem się na zakup Garnka Rzymskiego firmy Biowin. Spowodowane było to dostępnością w pobliskim sklepie. Cena około 70 zł za 4litrowy garnek. W zestawie z garnkiem jest instrukcja obsługi oraz przepis na chleb.
Moja opinia
Garnek Rzymski Biowin jest naprawdę wart uwagi i pieniędzy. Wielkość, którą posiadam raczej nie pomieści całego kruczka, ale na 4 osobową rodzinę wystarczy.
Moje uwagi
Niestety ale garnek, który posiadam uległ uszkodzeniu z nieznanych mi przyczyn… Po upieczeniu golonki, na powierzchni garnka pojawiło się pęknięcie w połowie szerokości. Będę próbował skontaktować się z firmą Biowin i spróbuję dokupić pokrywę. Mam nadzieję, że Biowin jest solidną firmą i załatwienie takiej błahostki nie jest problemem.
Witam, co do garnka rzymskiego, próbowałem kilka razy upiec chleb, za każdym razem chleb wyszedł nie taki jaki oczekiwałem. Może mógłbym liczyć na przepis na chleb z garnka rzymskiego??
Pozdrawiam