Dzieci lubią drób, aby uchronić je przed przemysłowymi wędlinami, proponuję wykonać taką mielonkę z szynkowara. Szynkowar można kupić w sklepach ze sprzętem masarskim. Polecam polskie szynkowary – tanie i niezawodne. Mielonka drobiowa dla dzieci w galarecie – wykonanie! Składniki:
- Mięso z piersi kurczaka 1 kg
- Peklosól lub sól- 18 g
- Pieprz czarny – 0,002 kg
- Pieprz biały – do smaku
- Gałka muszkatołowa – szczypta
- Żelatyna wieprzowa (czterokrotna dawka od zalecanej) -0,5 litra
- Sól kuchenna – 9 g
- Szynkowar ewentualnie osłonka barierowa (do kupienia w sklepie masarskim
- Sznurek do wędlin
Wykonania mielonki drobiowej dla dzieci Mięso drobiowe zmielić na największych oczkach maszynki 10 – 13 mm, dokładnie wymieszać z 18 g soli i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin, ponownie dobrze wymieszać. Mięso wymieszać z przyprawami i 9 g soli. Rozrobić żelatynę, lekko schłodzić tak aby nie parzyła mocno w ręce (40-50 stopni) i dokładnie wymieszać z mięsem. Szybko napełnić szynkowar lub osłonkę, odstawić na 2-3 godziny. Wyrób należy sparzyć w temperaturze 85-90 stopni, przez około 1,5 – 2 godziny. Po parzeniu, schłodzić w zimnej wodzie przez godzinę i odstawić do lodówki na 12 godzin. Tu kupisz szynkowar i woreczki do niego.
ale czemu zaraz wszystkie sklepowe wędliny mają być szkodliwe? przecież teraz pojawia sie coraz wiecej produktów bio, eko i bez konserwantów. Największe firmy jak H. Kania czy nawet Tarczyniak robia juz takie wedliny i mimo ze trzeba pewnie troche wiecej zaplacic to na pewno sie oplaca bo na zdrowiu nie mozna oszczedzac
Z tym Bio, Eko i itd. trzeba naprawdę uważać. Masowa produkcja ma to do siebie, że rządzi nią ekonomia. Zgodzę się, że w sklepach są fajne wędliny. Znam producentów, którzy robią je jak trzeba i nie chwalą się tym zbytnio. Niestety większość konsumentów nie wie jak je rozpoznać, na co zwrócić uwagę.
Chciałabym aby mi ktoś wskazał JEDEN tylko gatunek wędliny „dobrej” a zapewniam dozgonną wdzięczność , bo ja takowej mimo usilnych poszukiwań nie znalazłam.
Może wyjaśnię co znaczy dla mnie wędlina „dobra ”
wędlina w 100 z mięsa (bez dodawania tłuszczu, bo każde mięso odrobinę i tak go zawiera)bez glutaminianu sodu, polepszacza smaku, dodatku białka , dodatku soi, dodatku skórek, konserwantów itp paprów, wędzona tradycyjnie nie moczona w płynie dającym smak wędzonki.
Da się taką wędlinę wyprodukować bo robi ja moja babcia(mnie tez nauczyła) i jest pyszna, ale wolałabym zaoszczędzić jej pracy i taką kupić w sklepie
Niestety, bardzo trudno wskazać dobre wędliny. Nie przeczę, że takowych niema na rynku. Proponuję poszukać małych masarni, tam istnieje szansa dostania czegoś dobrego. Wiem tylko gdzie we Wrocławiu można dostać dobre wędliny!
Witam serdecznie, proszę o informację gdzie można kupic wędliny we Wrocławiu, dobrej jakości. Pozdrawiam A. kotko
To dosyć trudne ale możliwe! Osobiście polecam firmę DarVit. To mała rodzinna firma z Świdnicy. Mają dwa stoiska we Wrocławiu. Jedno w halo GAJ – ul. Świeradowska drugiego adresu nie znam… Według mnie mają super wędliny, dobre ceny i czyste stoiska. Dostali kilka nagród. Gdy nie mam swoich wędzonek, wędlin to zaopatruje się w DarVit.