Domowe parówki drobiowe z Thermomixa
Przepis na pyszne drobiowe parówki z piersi kurczaka.
Bardzo łatwe w przygotowaniu parówki z piersi kurczaka.
Parówki drobiowe – składniki
- 1 kg piersi z kurczaka
- 0,5 l mleka
- 4 płaskie łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki pieprzu białego
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- duży ząbek czosnku
- odrobina czarnego sosu sojowego – może być magii
- cienkie jelita wieprzowe lub osłonki do kiełbas
Domowe parówki drobiowe z Thermomixa sposób wykonania.
Zamrozić mięso, uprzednio należy je pokroić w małe paski i tak zamrozić aby łatwo można było oddzielić je od siebie.
Zmielić mięso dwa razy za pomocą maszynki do mielenia mięsa.
Zmielone mięso należy zmiksować, ja użyłem do tego celu Thermomixa. W trakcie tej operacji należy dolewać powoli mleko! Do tego etapu doskonale nada się blender lub inny mikser. Ważne aby mięso było dobrze zmiksowane. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy przyprawy i znów bardzo dokładnie mieszamy.
Ważne jest aby nie dopuścić do przegrzania mięsa. Należy kontrolować temperaturę farszu, nie może ona przekroczyć 10 stopni! Polecam mocno schłodzić mleko. Można je wsadzić na 30 minut do zamrażarki.
Jelita moczymy i nadziewamy, odkręcamy kiełbaski co 5 – 8 centymetrów. Jako nadziewarkę zastosowałem elektryczną maszynkę Zelmer.
Parówki gotujemy tak jak sklepowe. Smak zdecydowanie lepszy.
Parówki parzymy przez 5 minut.
Bardzo fajny pomysł
Czym można zastąpić mleko?
W jakiej temp wody parzymy parówki? Do jakiej temp wyrobu?
Jeżeli chodzi o parówki super sprawa na pewno spróbuję
ale mam pytanie i Poproszę o jakąś podpowiedź .Wędzimy troszkę na swoje potrzeby i zaistniała tak sytuacja
i nie wiemy co może być tego przyczyną .
Dwa razy w różnym czasie uwędziliśmy różne ryby
i kupione w sklepie i sami złowiliśmy obydwa razy ryby zrobiły się kwaśne nie wiemy co może być przyczyną ?Drzewo było i mokre i suche i z korą i bez , sól niejodowana i kamienna .
Z góry dziękuję za podpowiedź.
b
Witam, przyczyn może być wiele. Zbyt zimna wędzarnia, zbyt mokre drewno, niewłaściwy ciąg wędzarni lub mokre ryby.
Kielbasa czy mięso czy też ryby muszą być suche do wedzenia
Dziękujemy za przepis! Świetny pomysł na parówki, które bardzo lubiliśmy, ale od kiedy dowiedzieliśmy się, co wchodzi w skład tych ze sklepu, przestały gościć na naszym stole 🙁 A że jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami Thermomixa chcieliśmy zapytać na jakich obrotach miksować mięso? I czy utrzymywać obroty przez cały czas miksowania na tym samym poziomie? Z góry Dziękujemy za odpowiedź.
Pozdrawiamy serdecznie!
Witam, ja wędzę wszystko w jednej wędzarni. Zdarza się, że wędzę ryby i mięso razem. Nie zauważyłem żadnych problemów z zapachami.
Dziękuję, dziękuję i jeszcze raz dziękuję:) największy koszmar w diecie moich dzieci właśnie został wyeliminowany:) parówki są doskonałe w smaku i konsystencji:) dzieci wcinają a mama nie ma wyrzutów sumienia że karmi je zmielonymi dziobami:))))pozdrawiam serdecznie
Dziękuję i cieszę się niezmiernie. Życzę dużo zdrowia.
Witam, mam pytanie jak ustawić thermomix? Jak długo i na jakich obrotach miksować żeby nie przegrzać mięsa?
Wszystkie składniki można mocno schłodzić. Co do obrotów to daje na krótko maksymalne. 30 sekund przy połowie wsadu.
Przepis wygląda zachęcająco, mam jednak pytanie. Dlaczego mielił Pan najpierw mięso w maszynce (i to dwukrotnie), a dopiero potem w Thermomixie? Dlaczego nie od razu w Thermomixie?
Witam,
mięso mielę aby go nie przegrzać. Potem miksowanie w Thermomiksie jest krótsze.
I jeszcze jedno pytanie: w innym przepisie na parówki (z mieszanego mięsa) wyrabia Pan mięso od razu w Thermomixie i aż przez 10 minut (również na połowie około 1-kilogramowej porcji) Skąd ta różnica?
Do niektórych przepisów, metod działania dochodzę po czasie. To wpływa na to, że opisy są różne.
czy wędzisz te parówki?
mam pytanie do przepisu: jak długo można przechowywać w lodówce takie parówki? czy od razu po przygotowaniu wszystkie ugotować, czy dopiero przed spożyciem?
2-3 dni max.
Jaką funkcję pełni w przepisie mleko? czy można je zastąpić np wodą, żeby nie podnosić kaloryczności?