Pyszna, zdrowa domowa szynka. Nie trzeba jej wędzić. Wystarczy garnek, mięso, siatka do szynki i garść przypraw.
Składniki
1,2kg szynki wieprzowej,
100g soli – aby szynka nie była szara, można zmieszać sól z solą pekową,
dwie łyżeczki majeranku,
świeżo mielony pieprz,
cztery ząbki czosnku,
ziele angielskie,
liście laurowe,
jałowiec,
siatka do szynek lub sznurek wędliniarski.
Sposób wykonania szynki domowej
Szynkę wsadzamy do siatki lub wiążemy sznurkiem wędliniarskim.
Szynka przed gotowaniem
Umieszczamy szynkę w garnku i zalewamy wodą przegotowaną lub przefiltrowaną (aby pozbyć się chloru). Woda musi zakryć mięso! Wyciągamy mięso z wody, wsypujemy sól i dokładnie mieszamy. Doskonale do tej czynności nadaje się blender. Osobiście miksuję też dwa ząbki czosnku. Dodajemy resztę przypraw, wkładamy mięso i zaczynamy powoli gotować.
Gdy woda zagotuje się, gotujemy przez kolejne pięć minut. Po tym czasie zdejmujemy wodę z gazu i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy dobrze się schłodzi, garnek z szynką umieszczamy w lodówce.
Po około 24h doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez pięć minut. Po ugotowaniu znów studzimy całość, a następnie sprawdzamy smak. Jeśli szynka okaże się za słona, można ją umyć i powoli obgotować w samej wodzie, bez przypraw.
Szynka gotowana
bardzo dobra, sprobowalam i zrobiłam, pierwszy raz z przepisu:) super! w ogole to jadlam ostatnio syzneczke bez konserwantów od H.Kani i tez musze pochwalić, wiec może to wersja dla leniuchów:)
Można pokombinować z przyprawami, efekt super!
proszę o podpowiedź co zrobić, szynka juz gotowa, ale teraz wiem że nie dałam w ogóle soli, zapomniałam o tym, szynkę robiłam juz kilka razy, a teraz zapomniałam o soli:( Czy da się ja jakoś uratować,a jesli nie to czy taką szynkę można jeść, bo wiem że sól to konserwant, a bez soli mięso szybko się psuję, z góry dziekuje za odpowiedź, pozdrawiam.
Spróbował bym namoczyć ją w roztworze wody i soli, przez 24h. Następnie ugotował bym ją… Proszę o informacje jak wyszło i oczywiście co Pani zrobiła z szynką. Jeżeli nie zdecyduje się Pani to można ją użyć do jakiejś potrawy.
Witam. Mam pytanie. A czy tu nie musimy kontrolowac temperatury w srodku szynki tak aby osiągnela temp 72’C??
Można za pomocą termometru szpilkowego. Tu parzy się ją tyle, że nie zdarzyło mi się aby nie doszła.