Pyszna, zdrowa domowa szynka. Nie trzeba jej wędzić. Wystarczy garnek, mięso, siatka do szynki i garść przypraw.

Składniki

1,2kg szynki wieprzowej,
100g soli – aby szynka nie była szara, można zmieszać sól z solą pekową,
dwie łyżeczki majeranku,
świeżo mielony pieprz,
cztery ząbki czosnku,
ziele angielskie,
liście laurowe,
jałowiec,
siatka do szynek lub sznurek wędliniarski.
Sposób wykonania szynki domowej

Szynkę wsadzamy do siatki lub wiążemy sznurkiem wędliniarskim.

Szynka przed gotowaniem

Umieszczamy szynkę w garnku i zalewamy wodą przegotowaną lub przefiltrowaną (aby pozbyć się chloru). Woda musi zakryć mięso! Wyciągamy mięso z wody, wsypujemy sól i dokładnie mieszamy. Doskonale do tej czynności nadaje się blender. Osobiście miksuję też dwa ząbki czosnku. Dodajemy resztę przypraw, wkładamy mięso i zaczynamy powoli gotować.

Gdy woda zagotuje się, gotujemy przez kolejne pięć minut. Po tym czasie zdejmujemy wodę z gazu i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy dobrze się schłodzi, garnek z szynką umieszczamy w lodówce.

Po około 24h doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez pięć minut. Po ugotowaniu znów studzimy całość, a następnie sprawdzamy smak. Jeśli szynka okaże się za słona, można ją umyć i powoli obgotować w samej wodzie, bez przypraw.
Szynka gotowana

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Poziomy baner janwedzi --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-3864060879378941"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="4843073930"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Secured By miniOrange