Schab pieczony z szynkowara jest prostą wędliną, którą możecie samodzielnie wykonać. Uważam, że jest to jeden z prostszych i trudnych do zepsucia przepisów. Polecam przepis na schab pieczony z szynkowara, wszystkim początkującym domowym wędliniarzom.
Składniki na schab z szynkowara
1kg ładnego schabu w kawałku
10 gramów peklosoli
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1-3 łyżeczki majeranku
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
3 ząbki czosnku
Przyprawy można stosować wedle własnego uznania.
Przygotowanie schabu
Schab należy dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Obrany czosnek drobno pokroić i rozetrzeć w moździerzu wraz z solą na miazgę. Następnie dodajemy pieprz, paprykę, majeranek. Całość dokładnie rozcieramy w moździerzu.
Solenie schabu
Osuszone mięso nacieramy mieszanką soli, czosnku, przypraw. Natarte mięso wkładamy do woreczka a następnie do szynkowara. Szynkowar umieszczamy na 48 godzin w lodówce. Po 48 godzinach można parzyć wyrób.
Parzenie schabu w szynkowarze
Szynkowar wstawiamy do garnka z zimną wodą, wyłożonego ściereczką. Poziom wody, około 2cm poniżej górnej krawędzi szynkowaru. Parzymy w temperaturze 75-80 stopni tak aby uzyskać temperaturę wewnątrz wyrobu 72 stopnie. Czas parzenia jest zależny od rodzaju szynkowara i wielkości wyrobu. W przypadku 1 kg schabu parzonego w aluminiowym szynkowarze czas parzenia wyniósł ok. 60 minut. Po zakończeniu parzenia szynkowar trzeba schłodzić i odstawić do lodówki w celu dobrego wychłodzenia wyrobu.
Pieczenie schabu
Po schłodzeniu schabu pieczemy go w piekarniku lub kombiwarze. Temperatura pieczenia 180 stopni przez 30 minut. Spożywamy po wystudzeniu schabu.
Witam,
chciałabym się dowiedzieć czy można zastąpić szybkowar piekarnikiem elektrycznym?
Raczej nie, to dwa różne urządzenia.
Jak Najbardziej!!!!
Jak najbardziej,niema znaczenia.Najwasznejsza jest kontrola temperatury
Witam, czy pieczemy w piekarniku w naczyniu odkrytym, czy zakrytym?
Kwestia uznania. Ja wolę w zakrytym.
a co z sosem który mamy w szynkowarze po parzeniu i po schłodzeniu zmienił się w galaretkę? wszystko idzie do pieczenia w piekarniku?
Witam, ja opiekam bez sosu. Robię tak aby później nie czyścić piekarnika. Pozdrawiam.
Witam,nasz wyrob wyciagamy z szynkowara przed opiekaniem? Do tej pory robiłam tylko z szynkowara, a chcialabym na święta zrobić inną,niestety nie mam wędzarni.
Tak, wyciągamy i pieczemy. Wychodzi cudna! Pozdrawiam!
„1/4 pieprzu cayenne”… Łyżki, łyżeczki, kilograma….??? ??
Bo nie chce przesadzić… ?
Poprawione na 1/4 łyżeczki.
72 stopnie dla wieprzowiny? Przecież max 68 się parzy. 72 to dla drobiu wymagane.
zabrakło w domu peklosoli, co można zamiast?
Nic