Schab pieczony z szynkowara jest prostą wędliną, którą możecie samodzielnie wykonać. Uważam, że jest to jeden z prostszych i trudnych do zepsucia przepisów. Polecam przepis na schab pieczony z szynkowara, wszystkim początkującym domowym wędliniarzom.

 

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Poziomy baner janwedzi --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-3864060879378941"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="4843073930"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>

Składniki na schab z szynkowara

1kg ładnego schabu w kawałku

10 gramów peklosoli

½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki

1-3 łyżeczki majeranku

¼ łyżeczki pieprzu cayenne

3 ząbki czosnku

 

Przyprawy można stosować wedle własnego uznania.

Przygotowanie schabu

Schab należy dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Obrany czosnek drobno pokroić i rozetrzeć w moździerzu wraz z solą na miazgę. Następnie dodajemy pieprz, paprykę, majeranek. Całość dokładnie rozcieramy w moździerzu.

Solenie schabu

schab szynkowarOsuszone mięso nacieramy mieszanką soli, czosnku, przypraw. Natarte mięso wkładamy do woreczka a następnie do szynkowara.  Szynkowar umieszczamy na 48 godzin w lodówce.  Po 48 godzinach można parzyć wyrób.

Parzenie schabu w szynkowarze

Szynkowar wstawiamy do garnka z zimną wodą, wyłożonego ściereczką. Poziom wody, około 2cm poniżej górnej krawędzi szynkowaru.  Parzymy w temperaturze 75-80 stopni tak aby uzyskać temperaturę wewnątrz wyrobu 72 stopnie. Czas parzenia jest zależny od rodzaju szynkowara i wielkości wyrobu. W przypadku 1 kg schabu parzonego w aluminiowym szynkowarze czas parzenia wyniósł ok. 60 minut. Po zakończeniu parzenia szynkowar trzeba schłodzić i odstawić do lodówki w celu dobrego wychłodzenia wyrobu.

 

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- Poziomy baner janwedzi --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:inline-block;width:728px;height:90px"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-3864060879378941"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="4843073930"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>

schab szynkowarOsuszone mięso nacieramy mieszanką soli, czosnku, przypraw. Natarte mięso wkładamy do woreczka a następnie do szynkowara.  Szynkowar umieszczamy na 48 godzin w lodówce.  Po 48 godzinach można parzyć wyrób.

Parzenie schabu w szynkowarze

Szynkowar wstawiamy do garnka z zimną wodą, wyłożonego ściereczką. Poziom wody, około 2cm poniżej górnej krawędzi szynkowaru.  Parzymy w temperaturze 75-80 stopni tak aby uzyskać temperaturę wewnątrz wyrobu 72 stopnie. Czas parzenia jest zależny od rodzaju szynkowara i wielkości wyrobu. W przypadku 1 kg schabu parzonego w aluminiowym szynkowarze czas parzenia wyniósł ok. 60 minut. Po zakończeniu parzenia szynkowar trzeba schłodzić i odstawić do lodówki w celu dobrego wychłodzenia wyrobu.

Pieczenie schabu

Po schłodzeniu schabu pieczemy go w piekarniku lub kombiwarze. Temperatura pieczenia 180 stopni przez 30 minut. Spożywamy po wystudzeniu schabu.

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Secured By miniOrange